ISTRAŽIVALI SMO: DA LI ZGRADE KOJE JE GRADIO „BIO-ELEKTRIK” ZAISTA IMAJU ENERGETSKI PASOŠ „A PLUS” KATEGORIJE

Kupovina stanova u novogradnji je lutrija?

Loša izolacija i ventilacija, buđavi zidovi samo su neki od problema koji se nižu u novijoj zgradi u Ulici Đure Jakšića 2. Naizgled lep i moderan objekat privukao je 2016. godine veliku pažnju sugrađana, jer navodno poseduje energetski pasoš „A plus” kategorije. To podrazumeva da grejanje košta 23 do 30 dinara po metru kvadratnom i da će se trošiti 20 puta manje energije za grejanje, nego u prosečnim zgradama.
Investitor Dragan Božjak, vlasnik firme „Bio-
elektrik”, je takvom reklamom „mamio” kupce, a stanove je prodavao za 10 evra skuplje, tvrde pojedini stanari. Oni kažu da zgrada nema ni blizu tako visoku kategoriju.

PREVARENI KUPCI
Da su obmanjeni, među prvima je istakla Vera Graovac, koja se u ovu zgradu uselila čim se izgradila, o čijem slučaju je nedavno pisao „Informer”. Kako bismo se uverili u verodostojnost priče, gospođu Graovac smo potražili na njenoj adresi. Primila nas je u svoj dom i objasnila o čemu se radi. „Dosta mi je svega”, uzviknula je naša sagovornica, dok je tražila račune za grejanje od useljenja do poslednje zime. Kako kaže, prvi račun u decembru 2016. iznosio je 5.300 dinara, a sledeći 5.950 i tada je grejanje radilo u svim prostorijama, jer su joj tako preporučili.
– Pošto sam penzionerka i moram da štedim, od tada grejem samo dnevnu sobu i računi budu nekad i više od 3.000. Međutim, investitor nam je obećao da ćemo plaćati do 30 dinara, a plaćamo 80-90 po metru kvadratnom. On je reklamirao da zgrada ima energetski pasoš A plus, što nije tačno. Osnovni problem jeste taj, što je zajedno sa „Henkelom” (firma koja je zgradi dala visoku ocenu energetske efikasnosti) varao nas kupce – kaže profesorka u penziji.

Iva Isakov

Opširnije u štampanom izdanju