ISTRAŽIVALI SMO: DA LI ZGRADE KOJE JE GRADIO „BIO-ELEKTRIK” ZAISTA IMAJU ENERGETSKI PASOŠ „A PLUS” KATEGORIJE

Kupovina stanova u novogradnji je lutrija?

Loša izolacija i ventilacija, buđavi zidovi samo su neki od problema koji se nižu u novijoj zgradi u Ulici Đure Jakšića 2. Naizgled lep i moderan objekat privukao je 2016. godine veliku pažnju sugrađana, jer navodno poseduje energetski pasoš „A plus” kategorije. To podrazumeva da grejanje košta 23 do 30 dinara po metru kvadratnom i da će se trošiti 20 puta manje energije za grejanje, nego u prosečnim zgradama.
Investitor Dragan Božjak, vlasnik firme „Bio-
elektrik”, je takvom reklamom „mamio” kupce, a stanove je prodavao za 10 evra skuplje, tvrde pojedini stanari. Oni kažu da zgrada nema ni blizu tako visoku kategoriju.

PREVARENI KUPCI
Da su obmanjeni, među prvima je istakla Vera Graovac, koja se u ovu zgradu uselila čim se izgradila, o čijem slučaju je nedavno pisao „Informer”. Kako bismo se uverili u verodostojnost priče, gospođu Graovac smo potražili na njenoj adresi. Primila nas je u svoj dom i objasnila o čemu se radi.

„Dosta mi je svega”, uzviknula je naša sagovornica, dok je tražila račune za grejanje od useljenja do poslednje zime. Kako kaže, prvi račun u decembru 2016. iznosio je 5.300 dinara, a sledeći 5.950 i tada je grejanje radilo u svim prostorijama, jer su joj tako preporučili.
– Pošto sam penzionerka i moram da štedim, od tada grejem samo dnevnu sobu i računi budu nekad i više od 3.000. Međutim, investitor nam je obećao da ćemo plaćati do 30 dinara, a plaćamo 80-90 po metru kvadratnom. On je reklamirao da zgrada ima energetski pasoš A plus, što nije tačno. Osnovni problem jeste taj, što je zajedno sa „Henkelom” (firma koja je zgradi dala visoku ocenu energetske efikasnosti) varao nas kupce – kaže profesorka u penziji.

MEŠANJE MIRISA
Nažalost, to nije sve, dodaje Vera, budući da postoji problem i sa izolacijom. Ona navodi da u nekim stanovima u oba ulaza ima dosta buđi na zidovima, zbog velike vlage.
Kako kaže, prodala je velik stan da bi uzela manji, a odlučila se za ovu zgradu, jer je mislila da će biti izgrađena po najvišim standardima, a poverenje joj je ulivalo što investitor radi sa eminentnim firmama kao što je „Henkel” i mislila je da će kupovinom takvog stana biti mirna.
– Ne samo da nisam mirna, nego se mnogo nerviram. Ovde ima problema od mrava, do računa za grejanje, buđi i loše ventilacije.
Kad neko od komšija nešto kuva, svi osećaju miris hrane u svojim stanovima. Moj sin je arhitekta i rekao je da je video plan u kojem postoji ventilacija, ali da to nije urađeno dobro i zato se mirisi iz stanova mešaju.
Govorili su da će to srediti, međutim nisu. Takođe nam ni interfon nije radio od početka. Grejanje zapravo nije skupo, ali je obećanje prekršeno. Mnogo toga je loše urađeno – ističe naša sagovornica.

BUĐAVI ZIDOVI
Penzionerka kaže da ovaj slučaj ispituju stručnjaci koje je angažovalo Udruženje potrošača i da će Udruženje pokrenutu tužbu protiv investitora u ime stanara koji su se obratili za pomoć (iz ulica Đure Jakšića i Toše Jovanovića) kako bi dobili odštetu, odnosno 10 odsto od cene stanova koju su platili. Prema njenim rečima, i ostale komšije su svesne problema, ali većina neće da se zamera.
Potom smo se uputili do njene komšinice iz susednog ulaza, koja živi u četvorosobnom stanu sa mužem, dvoje dece i bebom. Žena (ime poznato redakciji) nas je odvela u dnevnu sobu kako bi nam pokazala zid iznad izlaza na terasu koji se zeleni od buđi, što je naš fotoreporter zabeležio. Kako kaže, buđ se pojavila čim su se uselili i majstori koji održavaju zgradu su više puta pokušavali da saniraju to, ali bezuspešno.


Prema njenim rečima, iznad dnevne sobe je terasa i smatra da taj deo nije dobro izolovan. U spavaćoj sobi iza ormana zid je zeleno žut, a ove godine buđ se pojavila i iznad prozora. Nju najviše brine što je buđi sve više i što svi udišu te gljivice. Takođe ističe da bi bolje prošla da je kupila stan u starogradnji i da bi imala manje problema.


Osim stanara u ulicama Đure Jakšića i Toše Jovanovića, iste muke imaju i stanari zgrade u Ulici Koče Kolarova, a gde se nalazi i firma „Božjak nekretnine”. Kada smo pozvali investitora da prokomentariše navedene probleme, povišenim tonom nam je odgovorio da zovemo njegovog advokata i da on nema nikakve veze sa buđi, jer je zgrada useljena pre pet godina. Potom je prekinuo vezu.IVA ISAKOV

  • INVESTITOR DVAPUTA HAPŠEN
    Podsećamo da je poznati graditelj maja 2020. bio uhapšen, zbog građenja objekta u ulici Vojvode Petra Bojovića bez pribavljene građevinske dozvole. Radi se o drugom privođenju vlasnika firme „Bio-elektrik” u poslednje dve godine, a koji u javnosti važi za uspešnog preduzetnika, koji pomaže najbolje gimnazijalce, zatim rukometni klub, a pre pet godina bio je i kandidat za odbornika.

Iva Isakov