ISTRAŽIVALI SMO: KAKO JE PANDEMIJA PROMENILA NAVIKE POTROŠAČA

Korpe se pune i uživo i virtuelno

U toku vanrednog stanja potrošači i proizvođači našli su se u nezavidnom položaju. Pretnja virusa, policijski čas, gužve u prodavnicama i nepristupačnost određenih namirnica uputila je na potragu za alternativnim rešenjima. Od početka pandemije u celom svetu kao jedan od odgovora na ove probleme zabeležen je vrtoglavi rast internet kupovine, što je podstaklo i naše kompanije da razviju i unaprede svoju internet ponudu.

KUPOVINA PREKO APLIKACIJE
Komercijalna direktorka „Persu marketa”, Teodora Tičerić, objasnila je da je onlajn trgovina doživela nagli rast na globalnom nivou upravo zbog proglašenja pandemije, što je uticalo i na ubrzan razvoj onlajn kupovine u Srbiji.
– „Persu” internet prodavnica nedavno je lansirana i za kratko vreme ostvarila veliki broj poseta i porudžbina kupaca, što pokazuje da potreba za time postoji – izjavila je Teodora Tičerić.
Komercijalna direktorka naglašava da internet kupovina u novonastaloj situaciji pruža sigurnost potrošačima, jer obavljaju transakciju bez napuštanja svog doma.
Pozitivna iskustva, kada je u pitanju internet prodaja, imaju i u kompaniji „Gomeks”, koja je takođe u ovom periodu započela razvoj internet prodavnice.
Kako objašnjava Goran Kovačević, generalni direktor Kompanije, ideja je bila da se ugroženim osobama i grupama sa posebnim odgovornostima (medicinsko osoblje, policija itd.) omogući snabdevanje uz smanjen rizik oboljevanja.
– Iskustva su nam odlična, svakodnevno nam raste broj korisnika, a sa druge strane imamo jako mali broj reklamacija – rekao je Goran Kovačević.

REDOVI ISPRED PRODAVNICA
Redovi i gužve u prodavnicama tokom pandemije pokazuju da će internet trgovini trebati još dosta vremena kako bi mogla da parira ličnoj nabavci svežih namirnica.
Kupci su iz straha pravili zalihe na početku pandemije, ali se sadržaj potrošačke korpe stabilizovao već posle nedelju dana. Osnovne životne namirnice (konzervisana hrana, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu) najviše su se kupovali, a kao najtraženije artikle naši sagovornici istakli su toalet papir i brašno.
– Iako je zabeležen pad ulaska u prodavnice, primećuje se jak rast vrednosti potrošačke korpe – izjavio je Goran Kovačević.
Kontinuirane gužve ispred prodavnica stvorile su utisak da potrošača ima mnogo više nego što je to bio slučaj.
– Opsluživali smo manji broj kupaca. Gužve koje ste mogli primetiti ispred prodavnica su bile posledice poštovanja pravila o distanciranju. Redovi su se stvarali iz tog razloga, ali su kupci svoje kupovine ipak obavljali relativno brzo – izjavio je Goran Kovačević.

NEOPHODNA REORGANIZACIJA
Vanredno stanje i česti policijski časovi uticali su na promet i organizaciju rada marketa.
– Imali smo i neradne vikende koji su predstavljali veliki izazov. Naš cilj u ovoj situaciji bio je da održimo rast i pružimo sigurnost zaposlenima – rekla je Teodora Tičerić.
S obzirom na to da je radno vreme moralo da se prilagođava merama Vlade iz dana u dan, jedan od izazova bio je i organizacija radnika.
Pored distribucije robe, kao najveći problem Goran Kovačević ističe dolazak i odlazak radnika na posao. Nedostatak javnog prevoza bio je ozbiljna prepreka, pa je kompanija „Gomeks” u proteklom periodu za prevoz radnika koristila službena vozila, objasnio je Kovačević. Kada je u pitanju nabavka robe, naglašava da problema nije bilo, osim kada su u pitanju određeni proizvodi iz uvoza, što je i očekivano u ovakvoj situaciji kada su granice bile zatvorene.
Organizacija posla nije bila laka ni u „Persu marketima”, ali ih je vanredno stanje, kako je rekla Teodora Tičerić, naučilo da se brzo i uspešno prilagode svakoj promeni.
Naši sagovornici slažu se da uspešno prilagođavanje novonastaloj situaciji ne bi bilo moguće bez njihovih radnika koji su predano radili svoj posao. Ističu da su zaposleni u marketima bili jedan od najugroženijih kadrova, pri čemu su pokazali izuzetnu odgovornost i hrabrost.

PROMENJENE NAVIKE
Epidemija korona virusa promenila je neke navike potrošača. Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović za RTS kaže da je, iznenađujuće, u jednom trenutku zabeležen rast prodaje bele tehnike (u prvoj nedelji je bio značajan skok prodaje pekača za hleb), kao i da je od početka epidemije prodaja alkoholnih pića pala za 90 odsto.
Teodora Tičerić iz „Persu marketa”, rekla je da se pad najosetnije odrazio na kategoriju piva, kao i da se ublažavanjem mera situacija stabilizovala kada je prodaja alkoholnih pića u pitanju, budući da se njegova konzumacija uglavnom vezuje za druženje.

ANKETA: Redovni onlajn kupci
U periodu kada je zabeležen neočekivan broj internet porudžbina, pitali smo naše građane koliko kupuju preko interneta i koje su prednosti internet kupovine.

Marko Marinković, student
Redovno kupujem preko interneta, uglavnom preko sajtova, kako naših, tako i stranih, dok aplikacije ređe koristim. Pretežno kupujem garderobu, tehniku i delove za automobil. Trenutno kupujem manje nego pre vanrednog stanja, ali mislim da je prednost internet kupovine to što mogu da odradim sve od kuće, kao i „da uhvatim” veliki broj sniženja, pa u isto vreme štedim i vreme i novac.

Vanja Milenov, profesorka španskog
Povremeno kupujem preko onlajn sajtova. Poručujem proizvode kojih u Srbiji nema. Zbog nedostatka vremena proizvode koji se nalaze u našim prodavnicama često poručujem onlajn, jer nemam uvek vremena da odem lično. Najviše poručujem određene gedžete, dok odeću izbegavam da kupujem preko interneta. Budući da nisam ljubitelj gužvi u marketima, oduševljena sam opcijom onlajn kupovine prehrambenih namirnica.

Jelena Bezek, ekonomista
Usled viška vremena, i zatvaranja šoping centara, trenutno češće kupujem onlajn. Uglavnom to činim preko aplikacija ili preko profila na društvenim mrežama. Najčešće naručujem sitnice kao što su: oprema za telefon, ukrasi za kuću i igračke za kućnog ljubimca, a otkad je počelo vanredno stanje počela sam da kupujem i odeću, što sam ranije izbegavala. Mislim da je opcija onlajn kupovine namirnica odlična ideja, pre svega zbog smanjivanja direktnog kontakta. Lično nisam naručivala, jedan od glavnih razloga za to je što su mi dostupne prehrambene prodavnice i pijaca je dosta blizu, tako da sam ipak lično obavljala kupovinu.

J. Šormaz