ISTRAŽUJEMO HOĆE LI BITI VIŠKA APOTEKARA I NA TERITORIJI GRADA ZRENjANINA

Ima li leka za apoteke?

Zaposleni u ustanovi Apoteka Zrenjanin izjašnjavaće se o dobrovoljnom raskidu radnog odnosa. U Apoteci je trenutno zaposleno 117 ljudi, u 34 apoteke u gradu i naseljenim mestima.
– Na tržištu imamo ozbiljnu konkurenciju u privatnim apotekama i dalje rentabilno poslovanje sa ovim brojem zaposlenih neodrživo je – kaže dr Milan Miljuš, direktor Apoteke. – Procena je da je 47 radnika višak. Zaposleni do 1. novembra mogu da se izjasne dobrovoljno, a oni koji se odluče da raskinu radni odnos mogu da računaju na određena sredstva u odnosu na godine staža. Pripremamo dokumentaciju jer na sredstva iz republičkog budžeta za ove namene možemo da računamo samo do kraja ove godine.
Program se, pre svega, odnosi na zaposlene koji su blizu penzije. Ukoliko se ne javi dovoljan broj onih koji žele da odu dobrovoljno, dr Miljuš kaže da su u toku razgovori kako rešiti višak zaposlenih i da još nema konkretni odgovor na ovo pitanje, ali je racionalizacija nužna.
Od ukupnog broja, 20 apoteka je u selima. Posebno u manjim naseljenim mestima, seoske apoteke su neisplative, tvrdi dr Miljuš.
– Očekivali smo da ćemo racionalizaciju uraditi u javno privatnom partnerstvu o kome je bilo reči pre nekoliko meseci – kaže dr Miljuš. – Ako i ona ne uspe, ne znam koji su naredni koraci, ali smanjenja broja radnika svakako će biti. U mnogim drugim gradovima državne apoteke su u sličnoj situaciji i u ozbiljnijoj krizi. Mi se trudimo da krizu takve vrste predupredimo – ističe dr Miljuš.
M. B.