IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O SPOMENICIMA NA ZAPADNOM BALKANU

Izložba Marka Krojača „Monumeti – Promenljivo lice sećanja“ biće otvorena sutra, 22. januara, u izložbenom salonu Kulturnog centra, u 19 časova.
Izložba fotografija o spomenicima na zapadnom Balkanu prikazuje kako su se kulture sećanja i koncepti identiteta na prostoru post-jugoslovenskih zemalja menjali od Prvog svetskog rata do danas.
Izložba fotografija prikazuje spomenike i „priče“ o njihovom nastanku koje predočavaju kako se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. veka do danas. Odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih spomenika odražavaju regionalne kulture sećanja i otkrivaju promenljive koncepte identiteta.
Nakon otvaranja u maloj sali od 19.30 časova održaće se tribina na kojoj će govoriti Minja Bogavac – dramaturg, Johan Riger – Forum ZDF, Aleksandar Radlovački i Aleksandar Stefanov – istoričari.
Nakon razgovora biće emitovan dokumentarni film „Nisu ćutali“ iz televizijskog serijala „Živeti zajedno“ koji govori o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije.