IZLOŽBA U SAVREMENOJ GALERIJI ZRENJANIN – „SLIKA 2017”

InspiracijaUmetničke kolonije Ečka

Bogatu izložbenu prošlu godinu, u kojoj su organizovane i dva tradicionalna slikarska susreta u Umetničkoj koloniji Ečka, ali i niz radionica za najmlađe sugrađane, kao i brojni koncerti, Savremena galerija Zrenjanin je zaokružila postavkom „Slika 2017”. Reč je o 62. sazivu Umetničke kolonije Ečka u čijem su radu učestvovali Srđan Veljović, Tanja Vujinović, Miodrag Krkobabić, Nemanja Lađić i Katarina Radović. Umetnici različitih profila obrazovanja, koji su specijalizacije i doktorske studije završavali u zemlji i inostranstvu, ponudili su zrenjaninskoj publici radove mahom inspirisane pejsažima Kaštela, Ečke i okruženja.
U Umetničkoj koloniji Ečka petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika imalo je široku slobodu – sami su birali temu i medij. Zahvaljujući doživljajima banatske ravnice i njenih vodenih površina i iz vazduha (organizatori su ih iznenadili i letom avionom Aero kluba), imali su mogućnost da razmatraju i preispituju pojam slike shodno zamisli priređivača… Plod njihovog boravka su različite fotografije, video i interaktivne instalacije, koje su, u prostoru Savremene galerije Zrenjanin ostavile upečatljiv trag „Slike 2017” – umetnička dokumenta vremena.
– U ovom vremenu konstantne krize i teških mogućnosti (gotovo nemogućnosti), opstanka, kada je kultura kolaterarna šteta nesnalaženja na drugim, za društvo i egzistenciju kardinalnih segmenata, pitanje održanja jedne ovakve umetničke formacije, kakva je umetnička kolonija, zaista je dovedena u pitanje i konstantno se povlači pitanje kako dalje – ističe Sunčica Lambić Fenjčev, kustoskinja Savremene galerije. – S druge strane, entuzijazam je taj koji nikada nije nedostajao, i u tome, uglavnom, leži osnovni pokretač funkcionisanja.
Naglasivši da je danas veliki izazov pronaći model koji će održati ove susrete u životu i ispuniti očekivanja i umetnika i organizatora, kustoskinja je, između ostalog, podsetila da neometanje teme ostavlja upravo prostor za slobodu umetnicima i da samim tim, kroz radove umetnika dobijamo svesno ili nesvesno jedan dokument vremena ili i prostora u kojem živimo.

 • UČESNICI KOLONIJE
  Srđan Veljović je fotograf, konceptualni dokumentarista. Rođen je 1968. godine. Završio je Elektrotehnički fakultet i član je ULUS-a. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituisanog izvana, istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše.
  Tanja Vujanović je rođena u Loznici 1973. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Bila je gostujući student na Akademiji za umetnost u Dizeldorfu, a doktorirala je na području Filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanistične studije Kopar.
  Miodrag Krkobabić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na FLU u Beogradu. Kao višestruki DAAD stipendista boravio je u Nemačkoj na specijalizaciji Audiovizuelnih kompozicija… Od 2000. redovno izlaže, drži predavanja, radionice i projekte koji povezuju savremeni život, umetnost i kulturu širom sveta, istražujući stanje svesti današnjeg društva.
  Nemanja Lađić je rođen u Beogradu. Diplomirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nagrađivan je kao student. Izlagao je deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala.
  Katarina Radović je rođena u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji. Diplomirala je 2006. godine na katedri za fotografiju u klasi prof. Milana Aleksića na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Dobitnica je stipendije Kultur Kontakt u Beču, 2007. godine i stipendije Evropske kulturne fondacije (ECF) za realizaciju projekata „Dok nas smrt ne rastavi”, 2009. godine.

Branka Jajić