IZMENE U VEZI SA SAOBRAĆAJNIM PROPISIMA: Skraćeno vreme za zaustavljanje vozila

Od 1. februara, Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi“ iz Zrenjanina počeće primenu odredbi o skraćenju dozvoljenog vremena zaustavljanja vozila, a na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Odredbe se odnose na zaustavljanje vozila na obeleženim parking mestima.
U ovom preduzeću jasno su definisali šta se smatra zaustavljanjem, a šta parkiranjem vozila.
– Zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo. Stari zakon je propisivao vreme od 15 minuta. Ne računaju se prekidi radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj. Parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koje se ne smatra zaustavljanjem. Preciznije, to je zaustavljanje duže od tri minuta. A ako vozač napusti vozilo, radnja se definiše kao parkiranje. I to bez obzira na trajanje. Stari zakon je tu propisivao da je parkiranje zaustavljanje duže od 15 minuta – objasnili su iz JKP „Pijace i parkinzi“.
Dakle, dosadašnjih 15 minuta zadržavanja na parking prostoru, za koje se nije plaćala naknada, sada je smanjeno na dozvoljenih tri minuta.
– Kako bi se izbegli dodatni troškovi i naplata posebnih parking karata u iznosu od 1.200 dinara, molimo naše korisnike da postupaju prema važećem zakonu i prilikom parkiranja obave uplatu za predviđeno vreme zadržavanja – ukazali su iz ovog preduzeća.


S.V.