JAVNA DEBATA OKO IMENA GRADA U JEKU: SAOPŠTENJA, TRIBINE, OKRUGLI STOLOVI I KONFERENCIJE – PETROVGRAD ILI ZRENJANIN?

Pitanje o kojem treba da odluče građani?
Kampanja oko promene imena grada u poslednje vreme postala je oštra, a sve više uvreda i napada upućuje se članovima „Petrovgrada”, saopštio je u utorak, 6. marta, na konferenciji za novinare predsednik ovog Udruženja Budimir Jovanović. Sa druge strane, on je istakao i da se ne osećaju odgovornim da su svojom inicijativom za promenu imena grada izazvali podele među stanovništvom.

NE PODGREVAMO RAZLIKE MEĐU SUGRAĐANIMA
– Neprijatno smo iznenađeni reakcijama pojedinih javnih ličnosti, političkih partija, udruženja i pojedinaca koji se služe ružnim načinima, uvredama, klevetama, neistinama. Ima anonimnih pisama, aktivni su i na društvenim mrežama i na forumima. Napadi na članove Udruženja „Petrovgrad” intenzivirani su poslednjih dana, iako naša kampanja traje više od tri meseca. Apsolutno se ne osećam odgovornim za lošu atmosferu u gradu. Ne želim da podgrevam nikakve razlike. Imam puno prijatelja koji su drugačijih opredeljenja, ali mislim da ima mnogo nagomilanih frustracija u ljudima koji imaju drugačije mišljenje i koji ne mogu da podnesu jedan demokratski pristup – kazao je Jovanović.
On je dodao da se u Udruženju „Petrovgrad” zalažu za sučeljavanje mišljenja u demokratskom duhu i da je javna rasprava jedini demokratski način za to. Na pitanje da li Udruženje podržava moguće održavanje refernduma o promeni imena grada, Jovanović je kazao da se odgovori na ovo pitanje često veoma loše interpretiraju: – Naš stav je da treba strogo poštovati zakonske propise. Grad je uputio pitanje Ministarstvu na koji način je moguće napraviti izmenu naziva grada. Mi podržavamo sve ono što zakon nalaže.
Onlajn peticiju „Pomozite Petrovgradu da vrati svoje ime” do sada je potpisalo 3.423 ljudi, od kojih je većina iz Zrenjanina, čime su, kako je Jovanović rekao, demantovane dezinformacije da protivnika promene imena grada ima dva-tri puta više.

1 spomenik zarko zrenjanin

 

Konferencija za novinare Udruženja „Petrovgrad” bila je prilika i da se predstave javne ličnosti koje podržavaju inicijativu za promenu imena grada u Petrovgrad – pomoćnik Opšte bolnice „Đorđe Joanović” za medicinske poslove, obrazovanje i naučno-istraživački rad dr Vladimir Arbutinov, rvački trener, sudija i nekadašnji reprezentativac Vojislav Tabački, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Dejan Molnar i direktor Zrenjaninske gimnazije, istoričar Milan Radaković.
Dr Arbutinov i direktor Radaković su istakli značaj kralja Petra u srpskoj istoriji, Vojislav Tabački rekao je da se ovom inicijativom ispravlja istorijska greška. Dr Molnar je naveo da je sa stanovišta svoje profesije posmatrao pitanje promene imena grada, kao i da je preispitivao socijalistički privredni razvoj, koji je ocenio neodrživim i neefikasnim: – Ovu inicijativu doživljavam kao grupu ljudi koja u nekoj drugoj oblasti želi da preispita i odredi činjenice. Lokalne sredine mogu da iskoriste svoje privredno i kulturno nasleđe za brendiranje grada. Čuli smo ovde da bi ličnost kralja Petra bila pogodna za tako nešto.

ZALAGANJE ZA REFERENDUM
Konferencija za novinare deo je lančane reakcije, koja je počela inicijativom Udruženja „Petrovgrad” iz novembra prošle godine da se promeni ime grada, a koja je buknula nakon prve javne rasprave o ovom temi, koju je održao Zrenjaninski socijalni forum u KC-u početkom februara. Time je počela otvorena javna debata o konačnom imenu grada, kako je naveo i istoričar Slobodan Milin na narednom događaju koji se bavio ovim pitanjem – Okruglom stolu Aktiva istoričara, održanom 26. februara. Tom prilikom se govorilo o identitetskom kodu, o vekovnoj, duhovnoj snazi srpskog naroda na prostoru Banata, o kralju Petru kao simbolu oslobođenja i o Petrovgradu kao znaku antifašizma, na šta su reagovali pojedinci i više udruženja civilnog društva, kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova, između ostalog – dr Todor Kuljić, dr Dubravka Stojanović, Savez antifašista Vojvodine, Beogradski centar za ljudska prava.
Reakciju je, međutim, najviše izazvala izjava gradonačelnika Čedomira Janjića televiziji „N1” da je Grad zvanično zatražio mišljenje od Ministarstva lokalne samouprave o tome kakva je procedura za promenu imena grada, jer su je mnogi mediji preneli kao vest da je Grad prosledio Ministarstvu inicijativu da se promeni naziv. Deo zrenjaninske javnosti zaključio je da su gradske vlasti stale uz Udruženje „Petrovgrad”.
Ukazujući da naziv grada ne može biti promenjen bez referenduma, te da će promenom imena grada osiromašeni građani biti izloženi dodatnim troškovima, menjajući lične isprave i druga dokumenta – oglasile su se organizacije civilnog društva Panonska aktivistička organizacija PAOR, Skaska, Zrenjaninski socijalni forum, Centar za zaštitu potrošača Begej, Udruženje za radna prava žena ROZA, Naš grad naša stvar i Inicijativa ne damo Zrenjanin. Odmah je pokrenuta i onlajn peticija „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin”, u kojoj je nakon pet dana trajanja, prikupljeno više od 2.600 potpisa. – Namera pokretanja peticije nije bila da inicira sukobljavanja na društvenim mrežama, niti da se takmiči u broju potpisnika, već da pokaže da postoje građanke i građani koji uopšte ne vide potrebu da se menja ime grada ili da se to ne čini u ovom trenutku – saopštio je organizator peticije NVO Skaska.
Udruženje „Petrovgrad” je na to odgovorilo kontra peticijom „Pomozimo Petrvogradu da vrati svoje ime” u kojoj je do sada prikupljeno više od 3.000 potpisa, kao i konferencijom za novinare na kojoj je najavljeno pojačavanje aktivnosti Udruženja „Petrovgrad” kako se bude približavala 100. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

  • Promena imena vode iz žuta u muzgava
    Mnogi građani javnu debatu o promeni imena grada vide kao način da se skrene pažnja sa drugih problema u gradu – među kojima je i nefunkcionisanje fabrike vode, o čemu se, na svoj način, izrazio i satirični portal „Njuz.net”: – Stanovnici Zrenjanina zahtevaju promenu imena svoje pijaće vode iz „žuta” u „muzgava”, jer im je dosta tekovina nekog bivšeg vremena.

 

  • U KULTURNOM CENTRU
    Pokret „Novi optimizam” poziva na tribinu „Petrovgrad? Neće proći!”, koja će biti organizovana u subotu 10. marta u 18 časova u maloj sali Kulturnog centra. Na tribini će govoriti Borka Pavićević, Ivan Ivanji, Miloš Vasić, Teofil Pančić, Milivoj Bešlin, Radovan Francuski. Tribinu će moderirati Željko Bodrožić.

Milana Maričić