JUČE U ZRENJANINSKOM POZORIŠTU: Komemoracija Miloju Buci Ivanoviću (1946 – 2018)

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” juče je u 18 časova održana komemoracija glumcu Miloju Buci Ivanoviću (1946 – 2018), dugogodišnjem članu Dramske scene zrenjaninskog Pozorišta. Ivanović je preminuo 26. aprila u Zrenjaninu, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, prošle subote 28. aprila.

komemoracija (2)

Kroz Bucin Dramski studio, koji je poslednjih godina vodio zajedno sa glumicom Vesnom Varićak, prolazili su devojke i mladići koji su voleli pozorište, a od kojih je nekima gluma danas životni poziv. Bucin Dramski studio prošle godine obeležio je 25 godina rada, probe su bile četvrtkom u 18 časova i zato je komemoracija održana juče, baš u to vreme, kada su na okupu bila njegova deca.

U Bucinom Dramskom studiju glumom su se „zarazili” Sanja Radišić, Nataša Luković, Ivan Đorđević, Miljan Vuković, Stefan Juanin, Dejan Karlečik, Jelena Kesić, Saša Latinović, Jovana Terzin, Miloš Vojnović, Predrag Grujić, Danica Grubački, reditelj Marko Cvejić .

komemoracija (3)

Ovako se sa svojim prvim učiteljem glume oprostila Danica Grubački: „Hvala ti što si nas „zarazio” pozorištem. Hvala što si od nas hteo da napraviš ne glumce, već pozorišnu publiku. Hvala ti za to što sam u petom razredu poželela da budem i glumica. Što i dan danas znam napamet Miku Antića, „Ženske razgovore“ i razne Nušiće. Za skečeve, za režiju i za dikciju. Za onih 13 + 2 brzalice koje i dalje govorim pred svaku predstavu, i uvek te se setim! Vole te tvoja deca.“

Miloje Buca Ivanović je stigao u Zrenjanin nakon kraćeg angažmana u Narodnom pozorištu u Mostaru, pošto je prethodno krenuo glumačkim vodama u Beogradu, amaterski.

Debitovao je manjom ulogom na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u predstavi „Gradilište“, koju je režirao dr Jovan Putnik, sažimajući tekstove više autora, čija je premijera bila 28. septembra 1975. godine.

Na daskama zrenjaninskog Pozorišta bio je posvećen glumi više od tri decenije. Igrao je u Komaninovom „Pelinovu“, Cankarevim „Romantičnim dušama“, Cankara, Simovićevom „Čudu u Šarganu“, „Pričama iz bečke šume“, E.fon Horvata…

Publika ga pamti po ekspresivnom izrazu u „Samoubicama“, N.Erdmana – Feđa, „Ženskaoj komediji“, H.Milera, „Kiseoniku“, Đukića, „Pokopanom deteu“„ Šeparda… Moderan senzibilitet je iskazao u predstavama „Talac“, Bijena, ulogama Ćida u Zečevićevoj „Pivari“ i Podstanara u „Balkanskom špijunu“, Kovačevića.

Njegov Mile Puljza, uloga u predstavi „Hamlet u selu Mrduša donja“, Brešana, nagrađen je na Susretima vojvođanskih pozorišta, a publika je volela i „Voćni dan“, Stojanovića, predstava u kojoj je Pile.

Pozorišnu slavu stiče predstavom „Kraj vikenda”, duo-komediji Mome Kapora, u kojoj je igrao sa Svetlanom Utješanović, kao i ulogom Higensa u Šoovom , „Pigmalionu”. Aplauz ga je pratio i u Nušićevoj „Gospođi ministarki“, ko i u komadima „Kidaj od svoje žene“ i „Pokvarenjak“, Kunija.

Nažalost, 14. aprila je preminuo i Budimir Pešić (1929 – 2018), dugogodišnji član Dramske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” od koga je Buca, kako je često podsećao, dobio prve, dragocene glumačke savete.

Branka Jajić