KAMERNA POSTAVKA U NARODNOM MUZEJU: Šest slika Mirjane Nikolić Pećinar

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, Narodni muzej će publici premijerno predstaviti značajan poklon koji je u ovu ustanovu stigao nedavno. U pitanju je šest slika Mirjane Nikolić Pećinar čija je kćerka Milica Ivković iz Beograda, ovim darom ispunila želju svoje majke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se. Narodni muzej Zrenjanin je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon, odlučivši da ga predstavi publici premijerno i samo tokom Međunarodnog dana muzeja obeležavajući ujedno i desetogodišnjicu od smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja.

– Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu, (današnjem Zrenjaninu). Učila je slikanje kod Aleksandra Lažečnikova i Stojana Trumića. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Prvi put izlaže u Zrenjaninu 1953. godine Kao član ULUS-a izlagala je na kolektivnim izložbama Saveza likovnih umetnika Jugoslavije, Likovnim susretima u Subotici, umetničkim kolonijama Ečka, Počitelj, Sićevo – saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Zrenjaninski muzej u okviru Zbirke likovne umetnosti od ranije čuva tri slike Mirjane Nikolić Pećinar, a uz ovih šest, značajno će obogatiti svoj fond, a prate stvaralaštvo umetnice od pedesetih do devedesetih godina XX veka. U pitanju su: ,,Tramvaj na Studentskom trgu”, ,,Oluja”, ,,Baka Desa”, ,,Groblje”, ,,Gradnja Novog Beograda”, kao i rad manjeg formata ,,Trešnje i Politika”.

Bilo da je reč o ljudskoj figuri, pejzažu, mrtvoj prirodi ili retkim apstraktnim kompozicijama, slikarstvo Mirjane Nikolić Pećinar je sveobuhvatni prikaz jednog ličnog, lirskog i intimističkog odnosa prema prirodi i čoveku.

– Slike Mirjane Nikolić Pećinar biće izložene samo u ponedaljak, 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, u prostoru stalne postavke na prvom spratu, uz ostala dela autora iz XX veka. Posetioci ih mogu videti u period od 9h do 19h, vodeći računa o međusobnoj distanci od 2 metra i uz propisane mere zaštite, upotrebu maski i dezinfekciju ruku – poručuju iz Muzeja.

Foto: Narodni muzej Zrenjanin