KORONA JE POREMETILA OVOGODIŠNJE PLANOVE RVAČA PROLETERA

Šampioni čekaju povratak na strunjače

Svi domaći i međunarodni turniri su odloženi, ne zna se koja će se takmičenja do kraja godine održati, a Olimpijske igre su pomerene za narednu godinu

Mate Nemeš i Mihail Kadžaja, reprezentativci Srbije i članovi Proletera koji su obezbedili vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, moraju da se prilagode novim okolnostima. Igre, koje je trebalo da budu održane ove godine, zbog pandemije su pomerene za leto 2021. godine.
Planovi Viktora Nemeša i Zurabi Datunašvilija takođe su poremećeni, jer su oni formu tempirali za evropski kvalifikacioni turnir u Mađarskoj gde su imali velike šanse da se domognu olimpijske norme. Ali taj, kao i svi ostali domaći i međunarodni rvački turniri i takmičenja su odloženi.
– Kao i mnogi sportisti, i rvači treniraju kod kuće, trude se da održe formu i da spremni dočekaju povratak na strunjače. Reprezentativci rade ono što je dogovoreno sa saveznim selektorom. Uključili smo se i u volonterski rad, pa svi naši članovi, a pogotovo podmladak, pomažu u različitim akcijama. Ovih dana su, na primer, pakovali humanitarnu pomoć namenjenu najstarijim sugrađanima – kaže trener Vojislav Trajković.
Iako se još ništa konkretno ne zna, izvesno je da će ovogodišnji kalendar takmičenja biti znatno promenjen i veoma zgusnut. Kako kaže naš sagovornik, moguće je da do kraja godine bude održano prvenstvo sveta, koje je inače planirano za narednu godinu.

  • DA NAJBOLJI POMOGNU
    Osamdesetpetogodišnji velikan našeg sporta Branislav Simić, olimpijski šampion iz Tokija (1964.), bronzani sa Igara u Meksiku (1968. godine), vicešampion sveta 1963. godine, pozvao je sportske asove koji su zaslužili nacionalna priznanja, odnosno penzije, da pomognu u borbi sa korona virusom.
    – Sada je red da šampioni pokažu da su dostojni tog priznanja. Treba svi da pružimo koliko možemo, prema mogućnostima i osećanjima – istakao je, između ostalog, Simić u razgovoru sa Budimirom Cvijetićem, novinarom „Sportskog žurnala”.
    Za ovaj dnevni list Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije, kazao je da će nosioci nacionalnih priznanja pomoći državi, pokazati na delu solidarnost i tako bar delimično uzvratiti za ono što je zajednica dala njima.

B. Mandić