KUD „ARSENIJE TODOROVIĆ“ IZ PERLEZA: Prolećni koncert

Na velikom prolećnom koncertu sa prijateljima, koji je u nedelju, 13. maja, organizovalo Kulturno-umetničko društvo „Arsenije Todorović“ iz Perleza, nastupili su najmlađi fokloraši iz domaćeg ali i gostujućih ansambala. Oni su izveli preko 10 koreografija u sali Doma kulture u Perlezu.

Ovakve manifestacije prilika su da se susedni KUD-ovi međusobno pomažu, kaže potpredsednik KUD „Arsenije Todorović“ Dragan Plavšić.

Tako smo ovoga puta podržali foklornu sekciju iz Farkaždina, koja je u nastajanju. Takođe, gosti su nam bili i folkloraši iz Borče, iz ansambla „Borčanski opanak“. Nastupile su dečje folkloraške grupe iz Borče i Farkaždina, kao i dečja i omladinska grupa perleškog KUD-a. Publika je bila oduševljena, a imala je priliku da vidi više od 10 koreografija – kaže on. Dodaje da u okviru KUD „Arsenije Todorović“ postoje dečja, omladinska i veteranska folklorna sekcija.

Veterani se povremeno okupljaju jer su članovi rasuti po celom svetu, imamo tu i studenata i starijih ljudi. Godišnje fokloraši našeg KUD-a imaju oko pet-šest nastupa. Sada je dečji ansambl pozvan na festival u Ribarsku banju, koji će biti početkom juna. Takođe, naročito je zanimljiv međunarodni folklorni festival koji počinje u avgustu, kada u Perlez dolaze gosti iz Indije, Meksika, a ove godine očekujemo folklornu grupu iz Kolumbije. Smeštaj im organizujemo u Vatrogasnom domu u Perlezu, a vodimo ih i na izlete na Carsku baru i na ostala mesta. Osim igranja folklora, deca iz našeg KUD-a takođe prave i novogodišnje i uskršnje predstave zajedno sa članicama Sekcije žena – navodi potpredsednik ovog kulturno-umetničkog društva.

Istražujući od kada postoji KUD „Arsenije Todorović“, Dragan Plavšić je došao do podatka iz Monografije Banata da je još 1886. u ovom selu bilo aktivno Sokolsko društvo koje je organizovalo kulturne aktivnosti.

M.M.