KUD „PIONIR” JE I OVE GODINE BIO DOBAR DOMAĆIN I ORGANIZATOR FESTIVALA FOLKLORA „LALA”

Vratili duh starih vremena

Iako je opravdano izostala poseta brojnih prijatelja koje imaju širom sveta, na poziv domaćina, KUD-a „Pionir”, odazvali su se gosti iz Rumunije, Kisača, Čačka, Kostolca, Aranđelovca, Vršca, Sente. Svi zajedno su se predstavili na nedavno održanom 18. Međunarodnom festivalu folklora „Lala”. O manifestaciji koja se godinama širi i gradi mostove prijateljstva, govorio je njen osnivač Radovan Moldovan, predsednik „Pionira” koji ovo Kulturno-umetničko društvo vodi više od tri decenije.
– Festival nije samo pokazatelj kako ko zna da igra, već ima mnogo viši cilj, a to je da zbliži učesnike i stvori nova prijateljstva. Ovogodišnji Festival je organizovan u malo izmenjenom obliku zbog epidemijske situacije, ali i finansija koje su nam delimično uskraćene. Ipak, nastavljamo sa našom misijom: čuvamo tradiciju i družimo se. Publika nas je podržala kao i svaki put, a mi smo se trudili da im se odužimo na pravi način i opravdamo njihova očekivanja – rekao je Moldovan i naglasio da KUD na čijem je čelu ove godine obeležava 45 godina postojanja.
„Pionir” se predstavio plesom iz Banata i Vranja. Najmlađa grupa pripremila je splet igara za decu, dok su veterani obradovali publiku starogradskim igrama.
– Igre iz Vranja se od onih iz Banata razlikuju po koreografiji koja je složenija. Zahtevaju ozbiljnije igračko umeće, ali kad god ih izvodimo, gledaoci ostaju bez daha. Nošnja je posebna, šarena, interesantna, naročito ona ženska. Igre iz Banata volimo jer predstavljaju našu kulturnu baštinu – objasnio je Zoran Tošić, umetnički rukovodilac ansambla.
Dunju Milovac, studentkinju turizmologije, zatekli smo dok se pripremala za nastup. Na sebi je imala belu vranjansku nošnju, šalvare i bogatu nisku dukata.
– Volim vranjanske igre jer su temperamentne, brze, okretne… Nošnja me posebno privlači. Od svoje četvrte godine sam u „Pioniru” i evo igram punih 17 godina. Od početka se u meni rodila ljubav prema narodnim igrama i tradiciji. Posebno pamtim putovanja i nastupe širom sveta. To je nešto što me „drži” ovoliko godina. Uz Festival „Lala” sam rasla, sazrevala i sada sam u ulozi vodiča i domaćina našim gostima – ispričala je naša sagovornica.
Viktor Mučai folklorom se bavi osam godina. Kako se razvijao, rasla je i njegova ljubav prema igrama i brzo je prelazio iz ansambla u ansambl. Danas se bavi kostimografijom, rukovodilac je najmlađe grupe i trudi se da na mališane prenese svoje znanje i iskustvo.
– Kao kostimograf insistiram da na svakom igraču nošnja bude po pravilima oblačenja tog vremena. Kada je reč o koreografiji, svaki korak mora da bude stilski odigran iz kraja odakle potiče. To je odlika profesionalizma – smatra Viktor Mučai.
Pohvale na račun organizatora uputio je Nikola Topo, predsednik KUD „Kostolac” koji više od četiri decenije neguje prijateljstvo sa „Pionirom”, a u Zrenjaninu se oseća kao kod kuće.
– Festival je odavno prevazišao loklani karakter. Prijateljstvo koje smo izgradili je neraskidivo i prenosimo ga na mlade – rekao je Topo.
Ni gosti iz Sente, nisu bili ravnodušni. Članovi plesne grupe „Merkur midnight”, najmlađi u porodici prijatelja „Pionira” prvi put su posetili naš grad. Na svečanom defileu kroz glavnu ulicu, Zrenjaninci su ih fotografisali, aplaudirali im i bili oduševljeni njihovom elegantnom odećom.
– Prepoznatljivi smo po tome što negujemo formacijske plesove, balske i starogradske igre, a ne narodne. Predstavili smo se bečkim valcerom, mađarskim narodnim plesom, želeli smo da dočaramo duh starih vremena – kazao je Robert Terzin, umetnički rukovodilac i koreograf iz Sente.

Miroslava Malbaški
FOTO: Jovan Drndak Njegović