Madách Amatőr Színház – kétszer is meg kellett szakítani a próbafolyamatot

Várhatóan hamarosan folytatódhatnak a próbák

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház az elmúlt évadban kétszer is felfüggesztette a próbáit a koronavírus-járvány miatt-tudtuk meg Balázs Józseftől a Madách Amatőr Színház igazgató bizottságának elnökétől.

Melyik darab próbái folytak, amikor a társulatnak le kellett állnia a próbákkal?
Dušan Kovačević: Egy szerelem hipnózisa című darabjának a próbái folytak, szinte bemutató előtt voltunk, amikor március közepén kihirdették a rendkívüli állapotot a járvány helyzet miatt. Ekkor leállítottuk a munkát és halasztottuk a március végére tervezett bemutatót. Június elején ismét megkezdtük a próbákat, de a több mint két havi leállás, valamint egy beugrás miatt szinte előröl kellett kezdenünk a munkát. A társulat igen nagy lendülettel és kedvel vette fel újra a munkát és augusztusra terveztük a bemutató új időpontját kitűzni, amikor július elején a járványügyi helyzet ismét rosszabbra fordult és immár második alkalommal kellett ideiglenesen szüneteltetnünk a munkát.

Kikkel valósítja meg a társulat a legújabb darabot?


Örömünkre szolgál, hogy immár másodízben van alkalmunk Venczel Valentinnal az Újvidéki Színház igazgatójával együttműködnünk, ugyanis ő a darab rendezője. A főszerepben Kamrás Szonját, Balázs Györgyöt láthatja a közönség. Szintén nagyon örülünk annak is, hogy az egyik főszerepet Hajdú Sára színművésznő játssza, ő tavaly végzett az Újvidéki Művészeti Akadémián. A darabban szerepel még Kósa Zoltán, Váci Nándor és Jenovay Lajos. A jelmezeket Venczel Valentina tervezte a díszletet viszont Salamon Luna. A darab Bethlen Gábor Alapkezelő anyagi támogatásával valósulhat meg, mint Vajdasági Nemzeti Jelentőségű Program. Amit még kiemelnék, hogy Dušan Kovačević e darabját magyar nyelven a Madách társulata játssza először, szóval magyar nyelvű ősbemutatóról beszélhetünk.
Mikkor várható a munka folytatása?
Amint az aktuális járványügyi helyzet lehetővé teszi, mi azonnal megkezdjük a munkát. A jelenlegi állás szerint lehet, hogy a hónap vége felé ismét folytathatjuk a próbákat.
Mik a tervek az előttünk álló évadra?
Egy nem mindennapi évad áll mögöttünk, tulajdonképpen amelyiket még le sem zártunk. Reméljük, hogy az említett darab bemutatója a közeljövőben megtörténik. A terveink között szerepel egy operett színpadra állítása, ugyanis a Madách már igen régen nem mutatott be egy komplett operettet és most ezt szeretnénk megvalósítani. A tervünk az, hogy Huszka Jenő igen ismert operettjét a Lili bárónőt mutassuk be a nagybecskereki közönségnek. Ezt a népszerű darabot Tóth Irén a nagybecskereki bábszínház nyugalmazott színésznője és rendezője állítaná színpadra, az korrepetitor viszont Konrád Emma lenne. Reméljük, hogy ezen operett próbái is mihamarabb megkezdődnek. Ezen darab színrevitelét a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Tartományi Művelődési Titkárság egyaránt támogatták.

A Madách mindig nagy figyelmet fordított a tájolásra, mi a helyzet ezen a téren?
Igen a tájolás igen nagy jelentőséggel bír a számunkra, nagyon örülünk, hogy a Tartományi titkárságok, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Nemzeti Tanács is támogatja ezen tevékenységünket. Az idén sajnos az aktuális helyzetre való tekintettel nem volt módunkban a tavasszal tájolni. Reméljük, hogy az őszi idényben erre ismét lehetőségünk lesz, és a színészeink visszatérnek oda, ahol a legjobban érzik magukat a közönségük elé.