MAGYARITTEBÉN A NEMZETI ÜNNEP ALKLAMÁBÓL megemlékezést tartottak

Az 1848 – 49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

kötelességünk emlékezni a múltra, nem hagyhatjuk feledésbe veszni történelmünket. Minden év március 15-én a vajdasági magyarság a magyarittabéi Kossuth – szobránál is fejet hajt. Az 1848–49 forradalomra emlékezve, a magyar nemzeti ünnep tiszteletére az emlélezők együtt énekelték a Himnuszt. Marton Ilona a helybeli ref. lelkésznő a szél rózsa minden irányából érkező vendégeket üdvözölte a ref. templomban. Halász Béla ref. püspök igehirdetésében hangsúlyozta: „Nemzetünket nem lehet elválasztani a kereszténységtől – a nemzetet a hit tartja meg”.
1848. március 15-én lelkes fiatalok egy csoportja megkezdte a harcot, hittek valamiben, amiért készek voltak mindenüket feláldozni. Széchenyi István gondolata mindannyiunkhoz szól „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”.
Az istentisztelet követően a templom előtti téren először is Kerekes József a magyarittabéi tanács elnöke üdvözölte a megjelent vendégeket és helybelieket, majd Vicsek Annamária a Szerb Köztársaság oktatási államtitkára emlékezett meg ünnepi beszédében az 1848–49 –es forradalomról és Kossuth Lajosról, valamint az ittebéi szobor történetéről. Rácz Attila, Békés város képviselője is szólt az egybegyűltekhez. A megemlékezés az egyetlen bánáti Kossuth-szobor koszorúzásával zárult.
Kép és szöveg Precz István