Megemlékezések az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Újra helyén a Kossuth-szobor

  • Magyarittabé

Nemzeti ünnepünkön március 15-én Magyarittabén leleplezték a tavaly ellopott Kossuth-szobor helyén álló új mellszobrot.
A szobor a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából készült el újra. A kedden leleplezett szobor a soltvadkerti Kossuth szobor öntőmintája alapján készült el újra, ugyanis ez a Kossuth-szobor, amely szintén Horvay János szobrászművész alkotása, hasonlított a legnagyobb mértékben a tavaly ellopott magyarittabei Kossuth-szoborhoz.
A szobrot Hajnal Jenő a Magyar nemzeti Tanács elnöke, Petes Béla magyarittabei helyi közösség tanácsának elnöke,Font Sándor Soltvadkert országgyűlési képviselője és Temerini Ferenc Soltvadkert alpolgármestere leplezték le.
A szoboravató ünnepségen ünnepi beszédet mondott Petes Béla a magyarittabei helyi közösség tanácsának elnöke, Német Zsolt a magyar országgyűlés külügy bizottságának elnöke, Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dudás Károly a Vajdasági Magyar Szövetésg Tanácsának elnöke.
Az új szobrot a történelmi egyházak képviselői áldották meg. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének ünnepi köszöntőjét Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel. Horvay János szobrászművész munkásságát Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátor méltatta.
Az ünnepségen jelent voltak Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke. Font Sándor Soltvadkert országgyűlési képviselője.
Az ünnepség a Kossuth-szobor koszorúzásával zárult.
Nagybecskerek
Nagybecskereken a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben március 14-én tartottak ünnepi műsort nemzeti ünnepünk alkalmából.
A megemlékezés a Himnusz hangjaival vette kezdetét, melyet az Emmanuel Kamarakórus énekelt. Az 1848. március 15-i eseményeket Csíkos Dániel elevenítette fel. Az ünnepi műsorban Britka Erzsébet, Lackó Márta, Márton Leonárd a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület veterán néptáncosai, valamint az Emmanuel kamarakórus Konrád Emma vezényletével vettek részt. zongorán Rontó Márta kísért.
Muzslya
Muzslyán a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola közös szervezésében Él a magyar még, áll a hon… címmel emlékműsort rendeztek az 1848/49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére.
A műsor kezdete előtt a Mária Neve templomban alkalmi szentmisét szolgáltattak, mely után a művelődési egyesület előtt lévő Petőfi-mellszobránál elhelyezték a kegyelet virágait.  Koszorút helyezett el Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Gombár Szeréna konzul asszony, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ helyi, községi szervezete, Muzslya helyi közösség tanácsának  és a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai.
A szép számban megtelt művelődési egyesület nagytermében a Himnusz eléneklése után az emlékező közösséget Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya köszöntötte, aki felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét, melyben összetartásra és összefogásra buzdította a magyarokat.
Ezt követően alkalmi szavalatokkal, énekekkel és jelenettel bemutatkoztak a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, Márton Leonárd, a Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóverseny egyik díjazottja, Muhi Dániel szavaló, népdalénekes, a művelődési egyesület citerazenekara, vegyeskórusa és diákszínjátszó-csoportja, valamint az Atlantic együttes.
A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot.
J.L. és B.T.