SAŠA RAKEZIĆ – ALEKSANDAR ZOGRAF U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA

Potraga za zlatom na mesecu…

 

Zrenjanin je nedavno bio domaćin Saše Rakezića, poznatijeg pod pseudonimom Aleksandar Zograf, legende među autorima stripa.
Kolekcija stripova „Zlato na Mesecu”, u izdanju izdavačke kuće „Rende”, prvobitno objavljena u listu „Vreme”, nastavlja da beleži neke od Zografovih omiljenih tema – obrade članaka iz starih i zaboravljenih knjiga i časopisa, beleške sa putovanja, eseje u stripu…
Aleksandar Zograf ove godine obeležava trideset godina od početka objavljivanja stripova na domaćoj i međunarodnoj sceni a to je bio i povod za postavku u Kulturnom centru, saradnjom ove ustanove kulture i izdavačke kuće „Rende”.
Zograf je i cenjeni učesnik Zrenjaninskog festivala stripa, sada već prestižnog kulturnog događaja u jugoistočnoj Evropi.
Oni koji su došli na otvaranje izložbe imali su mogućnost da čuju, neposredno od autora, kako je radio pojedine stripove, kakva je bila inspiracija i šta je to što ostavlja naslednicima u ovom poslu…
– Uvek sam uzbuđen kada se pojavi novo izdanje mojih stripova – kaže Saša Rakezić. – Stripovi koje radim za „Vreme” kasnije budu objavljeni u vidu knjige. Tako je i na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena moja nova knjiga, `Zlato na Mesecu`, za izdavačku kuću Rende i drago mi je što sada imaju priliku da je upoznaju i ljubitelji stripa u Zrenjaninu. Strip je inspirisan tekstom koji je pedesetih godina objavio list Osnovne škole Đuro Strugar u Beogradu. U tekstu, učenica je projektovala sebe u svemirskoj misiji na Mesec, gde se zaputila sa svojom učiteljicom, i tamo kopaju zlato koje zatim prenose nazad za Jugoslaviju…
Kako kaže, novinar i strip umetnik su dve delatnosti koje u njegovom životu postoje paralelno.
– To je, zapravo, tek neznatan deo onog što me interesuje – objašnjava umetnik. – Prvo je bilo novinarstvo, profesija kojom se i danas bavim, a kasnije sam postao poznatiji kao strip crtač. Mislim da mogu najkompletnije da se izrazim vizuelno i rečju ali me interesuje i muzika.
I dalje veruje da se istorija kreće u dva pravca.
-Neke stvari postaju bolje, a neke gore. Možda je siromaštvo ono što je jednako, ali je nekada bilo više energije a socijalne razlike manje. Danas su mogućnosti veće, a scena je manje uzbudljiva.
On i dalje najviše voli da „izlazi” na buvljake.
– Najčešće sam na Bajlonijevoj ili Kalenić pijaci, gde tragam za najrazličitijim artefaktima, od kojih neki završe u mojim stripovima.

B. Jajić