MELENCI: U nedelju u znaku meda i ostalih pčelinjih proizvoda

Društvo pčelara „Rusanda“ i Mesna zajednica Melenci organizuje i ovog proleća, u nedelju, 31. marta, Međunarodni sajam pčelarstva, opreme, pčelinjih proizvoda i starih zanata. Uz podršku Grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada, manifestacija naslovljena „Pčela fest“ okupiće, kako najavljuju organizatori, goste iz Rumunije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i naše zemlje.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji „Pčela fest“ počeće u 9 časova osveštanjem manifestacije i lomljenjem kolača u centru Melenaca. Istovremeno, svoje štandove predstavljaju posetiocima i izlagači. Biće tu i ukusnih krofni koje će ispeći vredne članice Udruženja žena „Đurđevak“ za besplatno uživanje gostiju.

Sat kasnije je planirano takmičenje u pletenju ramova, a najsupešnije očekuju nagrade.

U svečanom programu koji će biti održan u Domu kulture učestvovaće devojčice i dečaci iz Predškolske ustanove, učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole „Dr Boško Vrebalov“ i KUD „Kolo“. U programu je i nekoliko stručnih predavanja: Siniša Ilinčić govoriće o zaštiti bilja, Tomaž Cebelček, direktor Turističke organizacije Bled o apiturizmu i apikomorama, dok će Darko Rajić održati prezentaciju o elektronskom čipovanju košnica i mogućnostima osiguranja.

Na „Pčela fest“ možete da dođete autom, autobusom, zapregom, biciklom, motorom, ali i – vozom. Meteorolozi najavljuju lep dan, što je prilika i za posetu Banji „Rusanda“, možda i za podsećanje na neki lep događaj u ovom mestu, poput „Čobanskog paprikaša“, čiju će tradiciju kako obećavaju organizatori, pratiti i „Pčela fest“. Sve to je, kako ističe Ivana Tajdin, u funkciji razvoja ruralnog turizma koji uzima sve više maha u Banatu, Vojvodini, Srbiji.

B. Jajić