PREOKRET U SPORU SAVEZA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA BANATA I „FUD PLANETA”

Zeleno svetlo za dugoročni zakup

Rešenjem Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od 13. februara, odbijena je žalba Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na odluku Skupštine grada Zrenjanina da približno 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta izda u 30-godišnji zakup firmi „Fud planet”.

Sekretarijat kontra Suda
Ovo rešenje izvršne vlasti, međutim, u suprotnosti je sa stavom sudske. Presudom Upravnog suda u Novom Sadu od 26. novembra prošle godine, poništeno je prethodno rešenje istog Sekretarijata. To rešenje je usledilo mesec i po dana od odluke Skupštine Zrenjanina da ovo zemljište dodeli „Fud planetu”, na osnovu odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se odnose na pravo prvenstva zakupa za krupne investitore, a po kom oni mogu zakupiti do 30 odsto raspoloživog državnog zemljišta na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Sporne reference …
Obrazloženje najnovijeg rešenja pokrajinskog Sekretarijata pobija stavove iz tužbe Saveza udruženja poljoprivrednika Banata – da kompanija kojoj je još u novembru 2017. godine Skupština grada Zrenjanina dodelila blizu 900 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u pet katastarskih opština privrednom subjektu „Fud planet” nema reference i prepoznatljivost u oblasti koju je „kandidovala” kao osnov zakupa po pravu prvenstva zakupa, a to je prerada soje u proizvode visokog stepena finalizacije.
Odluka s kraja 2017. je „pala” na Upravnom sudu, pa je tokom sezone 2018/2019. naknadno, tek u martu prošle godine data u jednogodišnji zakup „običnim” poljoprivrednicima.Tada je Marko Kešelj, osnivač „Fud planeta”, izjavio da od investicije ne odustaje i sada je jasno da se situacija po njega i njegovog kompanjona Mladena Pešuta potpuno menja.
Odluka pokrajinskog Sekretarijata ukazuje da je „Fud planet” zajednička firmaprojekat Marka Kešelja iz Zrenjanina i Mladena Pešuta iz Beograda koja se smatra za ozbiljan zajednički „start ap” projekat.

U zakonskom okviru?
Dalje se navodi da firma „Bankom” u kojoj je Pešut pomoćnik direktora ima preko 200 zaposlenih, a 2017. godine imala je prihod od 25 miliona evra. „Bankom” poslovno sarađuje sa partnerima u 30 zemalja u Evropi i Aziji. Pešutovo zaduženje u kompaniji je koordinacija izgradnje prerađivačkih kapaciteta i nabavka tehnološke opreme za matičnu fabriku „Bankoma” za preradu soje. Realizacija projekta „Fud planeta” valorizovana je i donacijom Evropske unije od 300.000 evra.
Kako saopštava pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, „Mio Mar” privredno društvo Marka Kešelja osnovano je 2011. godine. Poseduje osam otkupno–uslužnih lokacija na području Zrenjanina, Novog Bečeja i Kikinde. Prethodne godine firma je prometovala 93.000 tona poljoprivrednih proizvoda, ostvaruje dugoročne poslovne odnose sa 1.130 kooperanata iz 20 sela, zapošljava 24 radnika i raspolaže skladišnim prostorom kapaciteta 20.000 tona.
Rešenje pokrajinskog organa govori da se udeo na ovaj način „zauzetog” državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama Perlez, Stajićevo, Klek, Elemir, Zrenjanin III i Orlovat kreće između 1,4 procenata (Orlovat) i 30,7 odsto (Klek). U proseku to je dvadesetak procenata što je, naglašava sekretarijat, u zakonskom okviru

  • DRAGAN KLEUT: Nastavićemo borbu
    – Revoltirani smo stavom izvršne vlasti da favorizuje krupni kapital u odnosu na „obične” poljoprivrednike. Borbu za svoja prava nastavljamo. Odmah da kažem – sumnjam da će oni koji stoje iza „Fud planeta” realizovati obećanje i proizvoditi soju na zakupljenih 900 državnih hektara. Soja iziskuje mnogo vode, a sistema za navodnjavanje je u ovom delu Banata veoma je malo, niti su ovdašnja iskustva u proizvodnji soje velika. Imamo nagoveštaje da se soja zapravo neće sejati na svih 900 hektara nego na manje od polovine te površine, čime će već biti prekršen elaborat na osnovu kog je zemljište i dodeljeno po pravu prvenstva zakupa. „Opravdanje” da soja ne trpi uzastopnu setvu više godina na istoj parceli netačno je. Ukoliko se bude sejalo nešto drugo to će već biti kršenje odluka o dodeli zemljišta. Bojim se da će bar deo tih površina ostati neobrađen, bar do jeseni.
    – Do sada je pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu platio više miliona dinara za sudske troškove u slučajevima „Miomar”/ „Fud Planet”, „Tenis” i „Farmer 023”. Taj novac morao je biti pametnije upotrebljen – rekao nam je Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, čiju tvrdnju da se na istoj površini soja može sejati dve, pa i tri godine uzastopno dele i u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin.

M. Stojin