BOTOŠANI OBELEŽILI 87. GODIŠNjICU SEOSKOG FUDBALSKOG KLUBA „OMLADINAC FAM”

Dan fudbala i prijateljstva sa đacima iz Leška

Manifestacija „Dan fudbala” u Botošu postaje tradicija, a na revijalnom fudbalskom turniru u Domu sportova, koji nosi ime ruskog rvačkog velikana Aleksandra Aleksandroviča Kareljina, okuplja sve više zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu. Tako je bilo i prošle subote, povodom obeležavanja 87 godina postojanja seoskog Fudbalskog kluba „Omladinac FAM”.
U okviru turnira pionirskih ekipa najuspešniji su bili mali fudbaleri iz Uzdina koji su u finalu savladali Botoš sa 7:1. Najboljim fudbalerima – igraču, golmanu i strelcu – Dimitriju Kovačkom (Botoš), Nikoli Vujačkom (Tomaševac) i Savi Basniću (Uzdin), dekan Fakulteta za menadžment Goran Kvrgić je uručio plakete. U seniorskoj konkurenciji, prvo mesto osvojila je ekipa Fakulteta za menadžment koja je u finalu savladala Naftagas iz Elemira (2:0). Utakmica koja je okupila najviše posmatrača bila je između veterana domaćina i beogradske Crvene zvezde, koju su sa klupe predvodili Vladimir Petrović Pižon i Miloš Šestić. Meč je završen nerešeno 1:1.


U subotu, na „Danu fudbala” gosti Botošana bili su i učenici Srednje poljoprivredne škole iz Leška. Sa svojim profesorom Srđanom Kikovićem oni su pre podne u Zrenjaninu, na Sajmu zemljoradničkog zadrugarstva, predstavili svoju školu i upoznali se sa razvojem učeničkih zadruga. Srednja poljoprivredna škola u Lešku je svojevremeno radila u Prištini, a 1999. preselila se u Aleksandrovac i, potom, na sadašnju lokaciju.
– Ne dugo nakon bombardovanja morali smo još jednom da se selimo. Opet smo kretali ispočetka, počev od obezbeđivanja i sređivanja objekata. Pošto smo uspeli da obezbedimo sve neophodno za nastavu oko 150 učenika, možemo da se posvetimo razvoju učeničke zadruge, kao što to rade i druge škole – rekao je Botošanima, pored ostalog, profesor Kiković.
Dekan Fakulteta za menadžment, Goran Kvrgić, istakao je da je visokoškolska institucija obezbedila dve stipendije za srednjoškolce iz Leška koji će od iduće jeseni studirati u Zrenjaninu. On je, naravno, obećao i drugu pomoć srednjoškolcima, pre svega u obezbeđivanju modernih učila, poput elektronskih tabli.
Gosti iz Leška i mladi Botošani, njihovi domaćini, zajedno su zasadili sadnice koje će predstavljati park prijateljstva. Obišli su i seosku osnovnu školu, a najavljena je skora poseta Botošana Kosovu i Metohiji.

Predstavljena knjiga Vuksana Kneževića
Gost botoškog „Dana fudbala” bio je i zrenjaninski pisac Vuksan Knežević. On je domaćinima predstavio svoju najnoviju knjigu „Suze moje majke i Tito”. Za školu iz Leška, inače, bio je namenjen i prihod od prodaje ove knjige, čije je izdavanje, u tiražu od hiljadu primeraka, podržao fakultet iz Sremskih Karlovaca.

M. N.