MILAN JOVANOV, ŠEF GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE, O POPISU BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA

Radimo u interesu građana

  • U prethodnih sedam-osam meseci su prijavili 1.500 objekata. Ovo je najjednostavniji način legalizacije i građani to znaju. Pritom je i povoljnije, jer se taksa za kuću od 100 kvadratnih metara plaća 7.000 dinara.

 

Popis nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina počeo je pre godinu dana, a rok za završetak koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo lokalnim samoupravama je 10. mart.
Milan Jovanov, načelnik građevinske inspekcije Gradske uprave Zrenjanina, rekao je za list „Zrenjanin” da očekuje da rok neće biti probijen.
– Počeli smo sa pet komisija, pa smo taj broj povećali na 12, a sada radimo sa 20. U jednom timu je dvoje radnika, tako da sve to sada ide brže.
Šta je na spisku za popis?
– Popisuju se objekti koji se nalaze na satelitskom snimku koji smo dobili od Ministarstva građevinarstva, a koji su izgrađeni pre 27. novembra 2015. godine. Te snimke upoređujemo sa svojim bazama podataka i tako utvrđujemo šta treba popisati.
Da li građani prijavljuju nelegalizovane građevine?
– Da. U prethodnih sedam-
osam meseci su prijavili 1.500 objekata. Ovo je najjednostavniji način legalizacije i građani to znaju. Pritom je i povoljnije, jer se taksa za kuću od 100 kvadratnih metara plaća 7.000 dinara.
Koliko objekata Komisija treba da popiše?
– Ministarstvo je procenilo da na teritoriji Zrenjanina ima otprilike 45.000 bespravno izgrađenih objekata. Upućeni su zahtevi za ozakonjenje otprilike 30.000 objekata, što znači da nama ostaje malo više od 12.000. Popisali smo više od 4.300 kuća, vikendica, garaža i ostalih vrsta građevina.
Gde je popis završen?
– U gradu je gotov popis u mesnim zajednicama „Nikola Tesla”, „Centar”, „Mala Amerika”, „Gradnulica”, „Šumica”, a završava se i u MZ „Dositej Obradović”, MZ „Zeleno polje” i MZ „Dolja Crni Šor”. Počeli smo sa popisom u Knićaninu, tako da možemo da kažemo da prelazimo na naseljena mesta.
Možete li odrediti gde ima najviše posla za komisiju?
– Teško je odrediti jer su neke mesne zajednice manje od drugih. U centru ima malo nezakonito izgrađenih zgrada, dok „Zeleno polje” dosad ima više od hiljadu građevina koje treba da se ozakone.
Šta građani treba da urade da bi olakšali popisivačima?
– Treba da pripreme dokumentaciju koju poseduju, sve što je vezano za objekat. Ako imaju papire za objekat, treba da ih pokažu da bi se rešio problem. Treba da sarađuju sa komisijom.
Da li su dosad sarađivali?
– Jesu. Bilo je pojedinačnih slučajeva kada su se bunili, ali najčešće su sarađivali. I treba da znaju da, ukoliko prilikom samog popisa nisu imali neki od dokumenata, mogu da ga donesu naknadno u Gradsku upravu. Takođe, ukoliko je komisija bila kod nekoga, a zatekla zaključana vrata, ostaviće obaveštenje da će doći u neko drugo vreme. Mogu pozvati na broj 023/315-00-73 i pitati sve što ih zanima.
Šta sledi posle popisa: legalizacija ili rušenje?
– Najpre slede rešenja koja izdaje građevinski inspektor. To su rešenja za rušenje, ali neće se rušiti sve, nego će odeljenje za urbanizam pozivati stranke da se izjasne da li žele da ozakone građevinu ili ne. Porušiće se objekti koji nisu za legalizaciju.

Suzana Kokavski