MINI SAJAM POLjOPRIVREDE U MIHAJLOVU OPRAVDAO OČEKIVANjA

Žele da unaprede proizvodnju
U Mihajlovu je u subotu održan Šesti mini sajam poljoprivrede. Manifestacija zamišljena sa namerom da doprinese unapređenju poljoprivredne proizvodnje, razvoju sela, kao i negovanju tradicije i ovog puta ostvarila je svoj cilj. Mihajlovčanima i njihovim gostima predstavilo se dvadesetak proizvođača semena, veštačkih đubriva, poljoprivredne mehanizacije… Štand je imala i Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina.
– Sve je krenulo 2010. godine jednim predavanjem iz oblasti poljoprivrede za koje je pokazano veliko interesovanje među našim proizvođačima, pa se rodila ideja za organizovanjem ovakve manifestacije – objašnjava Izabela Kiš, organizatorka manifestacije. Ona kaže da su danas u pripremu sajma uključeni, praktično, svi meštani Mihajlova, a da je fokus i dalje na informisanju i edukovanju poljoprivrednika, kako bi proizvodnju podigli na viši nivo.
Sajmu su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas, zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
Podsećajući da agrarni budžet Grada Zrenjanina iznosi 430 miliona dinara, da je među najvećim u Srbiji i da se iz njega finansira čitav niz akcija i projekata usmerenih ka poljoprivrednim proizvođačima, Radišić je informisao Mihajlovčane da će uskoro biti raspisan konkurs za subvencionisanje pri podizanju plastenika.
– Subvencionišemo kredite koje poljoprivrednici uzimaju od poslovnih banaka, omogućavamo, u saradnji s našom Poljoprivrednom stručnom službom besplatno uzorkovanje zemljišta, besplatno dodeljujemo steone junice, počeli smo prethodne godine da kopamo bunare za navodnjavanje, širimo atarske puteve, kopamo i revitalizujemo kanale – rekao je Radišić i domaćinima predočio da će se uskoro na području Grada krenuti sa pošumljavanjem 80 hektara, a da će 20 biti u ataru Mihajlova.
U Mihajlovu ni ovoga puta nije izostala izložba sitnih životinja i poljoprivredne mehanizacije, a posetioci su mogli da probaju čvarke pripremljene na mihajlovački način, kao i paprikaš od divlje svinje. Učenici OŠ „Sonja Marinković” takođe su organizovali „mini vašar” i ponudili svoje proizvode.

L.Z.