MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ U ZRENJANINU: Nastavak gradnje obilaznice i otvaranje brodogradilišta „Rubikon“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović danas je u Zrenjaninu svečano otvorila brodogradilište „Rubikon“, a pre toga označila nastavak radova na izgradnji obilaznog magistralnog puta oko grada u dužini od 3,7 kilometara.

– Danas je nekoliko važnih događaja u gradu Zrenjaninu; prvi je otvaranje brodogradilišta, koje je nakon sedam godina stečaja vraćeno na evropsku mapu brodogradnje. Ono suštinski već radi, i isporučilo je jednu baržu, a nove porudžbine uveliko stužu što je pozitivno. Drugi važan događaj je nastavak izgradnje obilaznice oko Zrenjanina koja je gradu neophodna. Od danas počinje da se gradi 3,7 kilometara obilaznice i novi most preko Begeja, a vrednost ove investicije iznosi 350 miliona dinara – istakla je ministarka Zorana Mihajlović i naglasila da je rok završetka radova septembar naredne godine.

U cilju opremanja brodogradilišta „Begej“, kompanija „Rubikon“ uložila je sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra. Nakon završenih ulaganja zaključen je i prvi ugovor o izradi trupa broda za kupce iz Holandije. Brod je izgrađen i porinut u rekordnom roku, prema dogovorenim uslovima. O značaju ove investicije i ponovnog pokretanja jednog od važnih privrednih giganata govorio je gradonačelnik Čedomir Janjić

– Moram da kažem da nisam bio optimista kad je prošle godine bilo reči o brodogradilištu. Grad mnogo ulaže kako bi se ispromovisao kao dobro mesto za investiranje. Samo prošle godine otvorili smo preko 3.000 radnih mesta, a ove godine očekujemo još 1.600. Divan je osećaj kada se obnovi jedna stara fabrika po kojoj je grad bio prepoznatljiv i u tom smeru ćemo raditi i dalje – izjavio je gradonačelnik Janjić dodavši da ovih investicija ne bi bilo da nije podrške Vlade Republike Srbije, ministarstva i predsednika Vučića.

Poseta ministarke prof. dr Zorane Mihajlović počela je radnim sastankom koji je upriličen u gradskoj kući. Domaćin sastanka bio je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, kao i ministar privrede Goran Knežević. Sastanku su prisustvovali i državni sekretari Radoje Savičić, Miodrag Poledica i Imre Kern, pomoćnici ministra Veljko Kovačević, Saša Stojanović i Zoran Ilić, kao i direktori Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i Infrastruktura Železnice Srbije Miroljub Jeftić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović