MUŽLJANCI UKAZALI GOSTOPRIMSTVO SVIM LJUBITELJIMA DOBRE HRANE

Nastavak festivalske atmosfere

Proteklog vikenda tradicionalno je deseti put održan Festival čvaraka, na sportkom centru „Lehel” u Mužlji. Posetioci su mogli da probaju i rakiju jer je prvi put uvrštena ponuda ovog pića u okviru manifestacije.
Domaćini su bili članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus”, nekoliko civilnih organizacija i Savet Mesne zajednice Mužlja. Cilj je bio da se predstavi seoski i salaški turizam, bogata trpeza i sve što žitelji ovog mesta pažljivo čuvaju od davnina do danas.

NAJ-ČVARAK NAPRAVILI PERLEŽANI
Održano je i takmičenje u pravljenju čvaraka za koje se prijavilo oko 25 ekipa iz cele Vojvodine. Žiri je ocenjivao ukus, izgled, ali i dekoraciju posluženja. Pobeda u kategoriji najukusniji čavarak je pripala ekipi iz Perleza. Udruženje ljubitelja vina „Sveti Martin” iz Mužlje je osvojilo prvu nagradu u kategoriji posluženja jela.
Pored raznovrsnih slanih i slatkih đakonija, posetici su mogli da uživaju u piću.

– U okviru ovogodišnje jubilarne manifestacije, prvi put je održan i Festival rakije koji je bio takmičarskog karaktera. Oko dvadesetak učesnika je na licu mesta predalo uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara. Prema oceni žirija, najbolju rakiju je ispekao Zoltan Makai iz Mužlje. Blizu sedam hiljada posetilaca je moglo da uživa u zimskim đakonijama – rekao je Tivadar Borbelj, član Saveta Mesne zajednice.
Svečanom otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Simo Salapura, potpredsednica Skupštine Srbije Elvira Kovač i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

NEGOVANJE KULTURE I OBIČAJA
Gradonačelnik Simo Salapura je pohvalio organizatore.
– Na ovaj način negujemo kulturu starih običaja, sećamo ih se, ali gradimo i dobre međunacionalne odnose i negujemo multikulturalnost i multinacionalnost naše sredine. Ovakvi događaji reprezentuju naš grad. Veoma nam je drago to što gotovo svako naseljeno mesto u Zrenjaninu ima neku svoju specifičnost i manifestaciju – kazao je gradonačelnik.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine je pohvalio organizatore.– Izuzetno sam radostan zbog toga što sam danas ovde, što sam od deset dosadašnjih manifestacija možda samo dve propustio. Veoma rado dolazim u Mužlju. Ova manifestacija ima zajedničkog imenitelja, a to su otvorenost, raspoloženje, radost. Izuzetno sam zadovoljan što je Mužlja zajednica koja je u prethodnih deset godina pokazala neverovatnu energiju života.
Pokazala je sposobnost da revitalizuje iskustva i vrednosti koje ima i to sigurno doprinosi ne samo kvalitetu života u Mužlji, već i Zrenjaninu i kompletnom okruženju – rekao je Ištvan Pastor i izrazo nadu pred okupljenima da se i naredne godine sretnu.
Ervin Palatinuš, predsednik Saveta Mesne zajednice „Mužlja” je istakao značaj događaja ovog tipa.
– Ako ovu manifestaciju uspemo da održavamo u kontinuitetu, Mužlja će da ostane Mužlja i to je najvažnija stvar. Želimo da prenesemo sledećim generacijama kako se živelo ovde, kako su živeli naši dedovi i kako su stvarali jedinstvo. Na nama je da nastavimo to da činimo – istakao je Palatinuš.
Domaćini su zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i različitim organizacijama i udruženjima, čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili” ovogodišnju zimu.
Svi oni koji su bili u prilici da posete ovaj festival imali su mogućnost da probaju čvarke i da ih kupe, kao i kobasice, mekike i ostale domaće proizvode.

M. Solarov
Foto: D. Petrović