NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM TRIBINA I FILM: Ime grada Zrenjanina neodvojivo je od borbe za oslobođenje od svake vrste ekspolatacije

Film o inicijativi da se promeni naziv grada iz Zrenjanina u Petrovgrad radili su mladi ljudi, nepoznati široj javnosti, ali duboko svesni suštine inicijative – da se i kroz „vraćanje” imena Petrovgrad vratimo u vreme bezdušne eksploatacije, koja je uostalom već nastupila – ovako je Dragoljub Đorđević, potpredsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR Vojvodine, prokomentarisao film o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu koji je prikazan juče, 9. maja u u velikoj sali Doma mesnih zajednica „Veljko Vlahvić” i „Sonja Marinković”.

Autori filma su Branislav Markuš i Robert Fai, a ovaj dokumentarac prikazan je juče kao deo tribine Zrenjaninskog socijalnog foruma na temu pokušaja promene imena grada iz Zrenjanin u Petrovgrad.

Dragoljub Đorđević je istakao da su inicijativu za promenu imena grada pokrenuli predstavnici kapitala koji su deo grupacije koja je došla sa prevratom od petog oktobra 2000.

Danas, na dan kada obeležavamo godišnjicu pobede nad fašizmom, hrabri me što postoje ljudi koji antifašističku borbu vide kao deo socijalističke revolucije u Jugoslaviji i nemirenja sa njenim uništenjem i komadanjem. Antifašizam nije bio samo otpor Hitleru i Musoliniju. Radi se o civilizacijskom pitanju i sukobi ekstremne desnice sa svetom rada i ja sam uveren da ćemo uspeti i da će građani već uveliko proleterizovani odneli pobedu u ovoj borbi.

Đorđević i istoričar Andrija Popović istakli su da je Žarko Zrenjanin bio prosvetitelj, borac za opismenjavanje, socijalnu pravdu i između ostalog – osnivač zemljoradničke zadruge u rodnom Izbištu. Predsedavao je sastanku Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu u vinogradu Žarka Turinskog na periferiji Zrenjanina 23. juna, kada je upućen poziv žiteljima Vojvodine da oružjem ustanu protiv nacističkog okupatora. Kao istaknuti aktivista KPJ izbaran je za delegata Prvog zasedanja AVNOJ- u Bihaću, ali na zasedanje nije stigao: poginuo jeu borbi sa pripadnicima divizije „Princ Eugen” i okupatorske policije 4. novembra 1942.

M. S-n.