ŠKOLICA SPORTA ZA DECU „ČIGRA” USPEŠNO RADI PUNE TRI GODINE

Razvijanje ličnosti kroz fizičku aktivnost

Šta je to, puna škola đaka, a uvek otvorena vrata – „Čigra”, školica sporta za decu. Nedavno je proslavila tri godine uspešnog rada, a kada su je osnovale dve mlade profesorke sporta i fizičkog vaspitanja Jovana Ilić (iz Bele Crkve) i Tamara Simić (iz Čačka), imala je samo dve grupe i oko dvadesetoro dece. Danas Školica ima četiri grupe: od 3 do 4 godine, dve grupe od 4 do 6 godina i jednu od 6 do 8 godina.
Glavni prostor za vežbanje „Čigra” ima u Domu borilačkih sportova Partizan. Salu im ustupa Karate klub Zrenjanin jer je, zapravo, njihova sekcija. Druge dve prostorije su u Medicinskoj školi na Bagljašu i u Internatu u Mužlji. Osim Jovane i Tamare, čigrice podučavaju još četiri profesora sporta i fizičkog vaspitanja – Jovana Petrov, Aleksandar Vujinović, Željko Ivanović i Vladimir Majkić. Kako su došle na ideju da baš u Zrenjaninu otvore školu, saznaćete u narednim redovima.

NEOČEKIVAN POČETAK
– Tamara i ja smo studirale DIF u Novom Sadu i radile u dve privatne škole, od kojih je jedna bila u okviru fakulteta. Dugo sam trenirala u Karate klubu Zrenjanin. Bile smo cimerke i želele smo da otvorimo školu, a pošto mi je bilo naporno da svakodnevno putujem, odlučile smo da se preselimo u Zrenjanin. Imam divan odnos sa ljudima iz Karate kluba, koji su nam mnogo pomogli, obezbedivši nam prostoriju gde sada treniramo decu – prisetila se Jovana Ilić. – Utisci su do sada fenomenalni. Na početku smo se plašile kako će Zrenjaninci prihvatiti našu ideju pošto takve škole nije bilo. Nakon promocije u vrtićima, osnovale smo dve grupe. Međutim, telefon se usijao od poziva i ubrzo smo formirale četiri grupe. Svi su nas lepo prihvatili i bili radi da pomognu i zahvaljujemo im se na tome.

VEŽBE OBLIKOVANJA I IGRICE
Na pitanje šta deca mogu da nauče u „Čigri”, Jovana kaže da deca tri puta nedeljno rade bazične i motoričke vežbe na poligonima. Svakog meseca, ističe ona, smenjuju se dva sporta, npr. atletika i fudbal, košarka i rukomet, dok su obavezne gimnastika i korektivna gimnastika (rad na prevenciji deformiteta kičme i stopala). Takođe, svake subote deca imaju dodatni trening na bazenu, a kada je lepo vreme, vežbaju i na Motelu, Vojnom stadionu, u Karađorđevom parku…
Prema rečima naše sagovornice, deca se na početku zagrevaju kroz igricu, obavezne su vežbe oblikovanja i joge. Potom, kaže ona, rade poligone (dobacivanje loptom, fudbal, košarka, štafete), a trening završe ponovo igricom. Kako saznajemo, jednom godišnje mališanima se pregleda držanje tela kako bi pratili njihov napredak.
– Radimo tokom cele godine, ali se letnji program razlikuje od zimskog. Tokom leta deca treniraju dva puta nedeljno, i imaju jedan fakultativni trening na bazenu. Svake godine vodimo najstariju grupu, oko 13 dece, u letnji kamp na Deliblatsku peščaru na nedelju dana, što se pokazalo kao veoma dobra ideja – ističe Jovana Ilić i dodaje da su glavni upisi u „Čigru” septembra i januara, ali da je to moguće i tokom cele godine, do popunjava grupe.
– Najvažniji razlog zašto roditelji upisuju decu u „Čigru” je da bi od malih nogu stekli radne navike. Deca razvijaju motoriku, brže misle, druže se i manje vremena provode sedeći za kompjuterom. Jednostavno, razvijaju se u kompletnu ličnost – navodi Jovana Ilić sa čime se složila i Tamara Simić.

  • ČITALAČKI KUTAK
    – U saradnji sa Bibliotekom „Žarko Zrenjanin” otvaramo čitalački kutak u „Čigri”. Oni će nam obezbediti deo knjiga, a naša ideja je da deca donose knjige koje više ne čitaju i da ih razmenjuju. Roditelji će isto moći da čitaju knjige dok čekaju decu da završe trening – kaže Tamara Simić.

I. ISAKOV

 

Treneri: Jovana Ilić, Jovana Petrov, Tamara Simić. Aleksandar Vujinović, Vladimir Majkić i Željko Ivanović
Treneri: Jovana Ilić, Jovana Petrov, Tamara Simić. Aleksandar Vujinović, Vladimir Majkić i Željko Ivanović