NA KRAJU NAUČNO-STRUČNOG SAVETOVANJA O PIVARSTVU: Preduzetnik iz Jagodine ponudio isporuku mini pivare

Preduzetnik iz Jagodine, diplomirani inženjer tehnologije Dragoslav Milošević saopštio je na završetku naučno stručnog simpozijuma „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“, da je priložio informativnu ponudu za isporuku zanatske mini pivare koja bi bila locirana u krugu Zrenjaninske industrije piva. Milošević kaže da pored opreme nudi i obuku za ljude koji bi radili na proizvodnji zanatskog piva“.

Dragoslav Milošević, iz Jagodine, ponudio isporuku mini pivare

Predsednik Organizacionog odbora simpozijuma, održanog u hotelu „Vojvodina“, profesor dr Radovan Pejanović, jedan od naših vodećih agroekomista, saopštio da će na osnovu diskusija sa dvodnevnog simpozijuma biti formulisani predlozi za jačanje domaćeg pivarstva i hmeljarstva. Povećanje proizvodnje hmelja važno je za razvoj domaćih „zanatskih“ pivara, koje se bore za mesto pod suncem, budući da strane pivare drže 98 procenata tržišta, a 1,6 odsto piva koje se potroši u Srbiji potiče iz uvoza.

Na simozijumu je saopšteno 20 radova, tridesetak autora iz naše zemlje, Francuske, Belgije, Francuke, Češke Slovačke i Hrvatske. Radovi su obuhvatili najrazličitije aspekte proizvodnje piva i sirovina za pivo, kao i kulturološke fenomene.

Regionalnom presdstavniku firme „Ciman“ ( Ziemann“), koja je 1958. godine isporučila opremu za varionu pivari uručen je poseban poklon – originalno kućište za termometar – dao opreme isporučene i montrane pre 59 godina.

Veselin Berberski, Radovan Pejanović i Vlado Dašić

Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije Zrenjanina i dr Bogdan Janjušević iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, govorili su o naporima da se sačuva preostala oprema i zgrada zrenjaninske pivare, kao deo industrijskog nasleđa.

Posle završetka rada, učesnici simpozijuma počastili su se domaćim „zanatskim“ pivom: „crna kornjača“, „kruger i bret“ i „kabinet“, kao i pivom koje je proizveo jedan od učesnika Simpozijuma, češki pivar praktičar – Milan Rambosek.

Milanu Ramboseku, čiji je ujak bio potpredsednik Republike Češke u vreme njenog osnivača Tomaša Masarika je bistu velikog državnika – deo porodične kolekcije – poklonio član Organizacionog odbora simpozijuma mr Srđan Kamenković.

M. S-n.

Srđan Kamenković i Milan Rambosek