NAKON EKSPLOZIJE: INSPEKCIJA RADA PREDOČILA 14 ZAHTEVA ZA PREDSTAVNIKE FABRIKE VODE

Opasne materije obeležiti i ukinuti njihovu upotrebu

Inspektor rada je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv „Fabrike vode Beograd – Vračar” d.o.o. i direktora ove firme Bojana Dimkića, odgovorili su za „Zrenjanin” iz republičkog Inspektorata rada. Nadzor nad fabrikom vode izvršen je nakon eksplozije koja se u ovom pogonu dogodila 14. decembra prošle godine, pri čemu su dvojica radnika povređena, jedan teže, drugi lakše. Ovih dana se navršava i godišnjica od hapšenja zbog zloupotreba u vezi sa fabrikom vode.

DA SE USPOSTAVI ADEKVATAN PROCES RADA I KONTROLE
Inspektor je doneo rešenje 11. januara kojim je naložio „Fabrici vode Beograd – Vračar” da ispuni 14 zahteva.
Konkretno, predstavnici postrojenja na Mihajlovačkom drumu trebalo bi da izbegnu ili da smanje oslobađanje opasnih hemijskih materija koje mogu ugroziti zdravlje zaposlenih. To se mora učiniti tako što će se projektovati odgovarajući proces rada i tehničke kontrole, uz upotrebu adekvatne opreme i materijala.
Rukovodiocima fabrike vode takođe je naloženo da posude i cevovode za opasne hemijske materije koje koriste u pogonu propisno obeleže. Osim toga, morali bi da angažuju i pravno lice sa licencom da preventivno ispita uslove rada, konkretno hemijske štetnosti i buke u pogonu zatvaračnice.
Zatim su dužni da provere ispravnost pumpi sa elektromotorima, kao i električnih instalacija u pogonu zatvaračnice.
Predstavnici postrojenja na Mihajlovačkom drumu takođe treba da izmene akt o proceni rizika na radnom mestu. U ovom aktu trebalo bi da odrede posebne zdravstvene uslove koje mora ispunjavati zaposleni na radnom mestu sa povećanim rizikom. Takvim radnicima se prethodno mora obezbediti lekarski pregled, a trebalo bi da prođu i napredno osposobljavanje za pružanje prve pomoći.
Inspekcija zatim propisuje da se moraju osposobiti oni koji rade na mestu operatera.
Na kraju je investitoru fabrike vode naloženo da vodi i čuva evidencije o radnim mestima i o opasnim materijama koje se dnevno koriste, kao i o izdatim sredstvima i opremi za zaštitu na radu.

ISTRAGA OKO FABRIKE VODE I DALjE U TOKU
Pre tačno godinu dana zbog sumnje u malverzaciju u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu uhapšeni su bivši pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević, nekadašnji direktor „Vodovoda” Goran Tajdić i Nenad Obradović, predstavnik grupe ponuđača „Zilio-Sinertek”. Istraga novosadskog Višeg javnog tužilaštva o ovom slučaju zbog obimnosti i složenosti predmeta još uvek je u toku, izvestio je 9. februara Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE. Navodno, Tajdić se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja jer je sa pomenutom grupom ponuđača potpisao ugovor o prečišćavanju pitke vode, koji je tada bio u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima jer se ova delatnost nije smela prepustiti privatnoj firmi.
Dević i Obradović se sumnjiče da su se o elementima konkursa za posao prečišćavanja vode, navodno, dogovorili pre raspisivanja javne nabavke. Pored toga, Devića Tužilaštvo tereti i za to što je vratio bankarsku garanciju, a što nije smeo, budući da je italijanska „Grupa Zilio SPA” u tom momentu bila izašla iz posla, prepustivši ga domaćim izvođačima.
Obradović se sumnjiči i da je 2019. godine primio 67 i po miliona dinara iz republičkog budžeta radi zamene opreme u fabrici vode, pri čemu je oko 21 milion dinara zapravo utrošio za tekuće poslovanje svoje firme.

O KRIVIČNIM PRIJAVAMA POSLE AKTUELNE ISTRAGE
Predstavnici građanske incijative „Zajedno za vodu” podneli su Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu juna 2018. godine prijavu protiv N.N. lica zbog zloupotreba u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode, a koju su u maju 2019. godine dopunili DS, DSS, Vojvođanska partija, LSV i Socijaldemokratska stranka. Potom je Građanski preokret u septembru te godine podneo krivične prijave novosadskom Višem javnom tužilaštvu protiv tadašnjeg gradonačelnika Čedomira Janjića i još pet osoba u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu. Kako je centru VOICE predočeno iz Tužilaštva, odluka o krivičnim prijavama Građanskog preokreta biće doneta nakon završetka istrage protiv Tajdića, Devića i Obradovića.

M. Maričić