NAVRŠIO SE VEK OD OSNIVANЈA PRVOG SRPSKOG NARODNOG ODBORA: Sećajući se slavnih predaka, utiremo put svetloj budućnosti

Odajući poštu istorijskim događajima koji su se zbili pre jednog veka i znamenitim ljudima koji su u njima učestvovali, danas su na spomen ploču u porti Uspenskog hrama vence položili gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, kao i predstavnici gradskih institucija.

Minulo je stoleće od kako su najugledniji velikobečkerečki prvaci u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice osnovali prvi Srpski narodni odbor sa zadatkom da pripremi dolazak oslobodilačke vojske, a potom i preuzme vlast u gradu, u prvim trenucima nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, koje je usledilo 17. novembra 1918. godine. Začetnik ove ideje bio je doktor Slavko Županski, koji je oko sebe okupio grupu istomišljenika.

Svečanu besedu održao je istoričar dr Milan Micić koji je tom prilikom istakao značaj ovog događaja.
– Danas imamo obavezu da se setimo tih ljudi, njihovog moralnog lika i uloge, jer na taj način, govoreći o njima, pričamo i o nama samima, o namerama ovog grada, htenjima i ciljevima. Tako utiremo put sopstvenoj budućnosti, svojim porodicama, potomcima i identitetu – naglašava dr Micić.


Istoričar i arhivista Slobodan Milin priredio je u porti Uspenskog hrama izložbu posvećenu najznačajnijim ličnostima i osnivačima Odbora.
– Pre 100 godina srpska vojska još uvek nije prešla Savu i Dunav, oružana sila i vlast i dalje behu u rukama Nemaca i Mađara, a oblak prekog suda se i dalje zloslutno nadvijao nad srpskim narodom. Velikobečkerečki Odbor proistekao je upravo iz borbe za narodnu i crkvenu autonomiju. Suzbili su, zarad višeg nacionalnog cilja, uskogrude stranačke interese i podele, ne bi li tako srpski narod organizovali u jedinstveni front, jer su interesi srpstva bili na prvom mestu – rekao je Slobodan Milin.


Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je u svom obraćanju istakao da Grad ima znamenite ličnosti i slavnu prošlost na koju se ponosi, ali i viziju svetle budućnosti ka kojoj će usmeriti svoje delovanje.


Nakon svečanosti u porti venac je položen i na spomen ploču na kući dr Slavka Županskog, koja će odlukom Skupštine postati spomenik kulture i deo materijalne zaostavštine grada.
Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ gde je premijerno prikazan film „Osnivanje prvog srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918“.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović