NEDELJA BORBE PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE: Podrška u prevenciji potrebna ženama sa sela

Jedan dan godišnje da svaka žena posveti svom reproduktivnom zdravlju i ode na pregled kod ginekologa, pomoći će da se na vreme otkriju promene koje dovode do raka grlića materice, kazala je danas u Opštoj bolnici dr Milica Poučki, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Važno je da svaka žena ima izabranog ginekologa kod koga ide na redovne preglede i da se odaziva na pozive za preglede iz Dispanzera za žene, a koji se provode u okviru Nacionalnog skrining pograma ranog otkrivanja raka grlića materice.

U našoj zemlji se već 15 godina obeležava Evropska nedelja borbe protiv ove bolesti, a pomenuti skrining pogram realizuje se sedam godina. Međutim, veliki broj građanki ne odlazi redovno ginekologu, navela je dr Poučki .

– Zbog toga se, nažalost, dešava da se većina žena javi lekarima kada bolest već uzme maha. Kod nas se sprovodi oportuni skrining što znači da je nedovoljan obuhvat ciljne populacije. Mnoge građanke se ne odazivaju na pozive – kazala je dr Poučki, dodavši da je podrška za odlaske na ginekološke preglede naročito potrebna starijim ženama i onima koje žive na selu.

Doktorka je takođe navela da je za prevenciju raka grlića materice značajna i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), ali koja u našoj zemlji nije deo programa obavezne imunizacije.

– U Srbiji postoje dve vakcine. Predlog je da se vakcinacija sprovodi kod devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, pre započinjanja seksualne aktivnosti. Efikasnost cepiva posle 26. godine je diskutabilna i nije potvrđena – navela je dr Poučki.

Objasnila je da je etiološki uzrok raka grlića materice infekcija HPV-om, koji ima oko 100 tipova, a 40 se prenose seksualnim putem. Neki sojevi su visokog, a neki niskog onkogenog potencijala. HPV je toliko čest da ga skoro svi seksualno aktivni muškarci i žene ga dobiju tokom svog života.

Infekcija ovim virusom, uz dodatne faktore rizika, izaziva rak grlića materice. Prema rečim dr Milice Poučki, neki od faktora jesu genetski, zatim pušenje, dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva, loši socio-ekonomski uslovi, rano stupanje u seksualne odnose…

Doktorka je istakla da se Srbija i dalje nalazi na 5. mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice, posle Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske i Litvanije.

Slogan ovogdišnje kampanje Evropske nedelje borbe protiv ove bolesti glasi: “Bolje sprečiti nego lečiti, redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice”.

M. Maričić

Foto: http://www.skriningsrbija.rs