NEFORMALNO UDRUŽENJE „BAGLJAŠ U POKRETU” ZALAŽE SE ZA UREĐENJE TRI VRTIĆA U OVOM NASELJU

Podršku su pružila 2.302 sugrađanina

Stanovnici Bagljaša godinama upozoravaju da je zajedničko dvorište tri vrtića – „Bambi”, „Crvenkapa” i „Bajka” nebezbedno za boravak dece, te da bi trebalo popraviti ogradu, koja je i preniska, kao i kapiju i osvetljenje. Međutim, ono što ih je najviše podstaklo da se udruže i pozabave ovim problemom jeste ponovni pronalazak špriceva u dvorištu vrtića u septembru. Potom je gotovo dve i po hiljade sugrađana peticijom podržalo inicijativu da se ove predškolske ustanove bolje obezbede.

RAZUMEVANJE I USMENA PODRŠKA
Neformalno Udruženje građana „Bagljaš u pokretu” osnovano je ove godine sa konkretnim ciljem – da se omogući bezbedan boravak dece u vrtićima „Bambi”, „Bajka” i „Crvenkapa”, tako što će se popraviti i nadograditi ograda, popraviti osvetljenje i postaviti kapija koja trenutno ne postoji. Naime, kako kažu u udruženju, u dvorištu bagljaških vrtića godinama se okupljaju narkomani, alkoholičari i psi lutalice, iza kojih ujutru ostaju đubre, flaše ali i korišćeni špricevi sa iglama i polomljeno staklo.
– Naročito je opasno tokom zimskih meseci, kada i roditelji sa decom i zaposleni moraju do vrtića da dolaze stazama koje su u potpunom mraku, budući da reflektori monitirani na krovu vrtića „Bambi” godinama ne rade – objašnjava Milan Tatić, zastupnik „Bagljaša u pokretu”.
Sa problemima je upoznat i direktor Predškolske ustanove (PU) Zrenjanin Vladimir Petrović, kome su se povodom toga obraćali predstavnici Udruženja ali i sami zaposleni u bagljaškim vrtićima.

PREDŠKOLSKA NEMA SREDSTAVA
– Naša PU nema dovoljno novca da obnovi ogradu, rasvetu, kapiju i sve što treba. Zato smo se obratili i Gradskoj upravi i predočili im stanje – kaže Petrović.
Članovi Udruženja „Bagljaš u pokretu” najpre su poslali dopise gradonačelniku i predsedniku Skupštine Grada u kojima su predočili, kako navode, „katastrofalno stanje za bezbednost dece, zaposlenih i roditelja”. Međutim, osim razumevanja i usmene podrške, nisu dobili konkretnu potvrdu da će nešto i biti učinjeno, uz obrazloženje da nema novca.
Nakon toga, sugrađani iz grupe „Bagljaš u pokretu” počeli su da prikupljaju potpise za inicijativu da se u budžet Grada za 2018. godinu uvrsti sređivanje ograde, kapije i osvetljenja bagljaških vrtića. Peticiju sa čak 2.302 potpisa, među kojima je bilo i potpisnika drugih mesnih zajednica, članovi Udruženja predali su Skupštini Grada u petak, 15. decembra. Međutim, ovaj predlog za uređenje dvorišta vrtića nije ušao u budžet Grada o kojem se raspravljalo nedelju dana kasnije, 22. decembra, iako su, kako kaže Milan Tatić, odbornici Skupštine sa kojima su razgovarali izrazili podršku ovoj ideji.

IZVESNO JE POSTAVLJANJE VIDEO NADZORA
Zanimljivo je da su građani Bagljaša pre dve godine u okviru projekta „Participativno budžetiranje” imali priliku da direktnim glasanjem izaberu da se izgradi bezbednosna ograda oko vrtića. Iako je delovalo da će se to i ostvariti, pobedu na glasanju tada je odneo jedan drugi predlog, što je bilo iznenađujuće, budući da je veliki broj sugrađana podržao uređenje vrtića, navode i Milan Tatić i sekretarka mesne zajednice „Veljko Vlahović” Marija Janković.
– Pošto na Bagljašu imamo dve mesne zajednice, „Sonju Marinković” i „Veljko Vlahović”, i deca iz obe zajednice idu u ove vrtiće, onda smo mi iz MZ „Veljko Vlahović” konkurisali za uređenje platoa ispred mesnih zajednica, a oni iz „Sonje” za vrtiće. Međutim, na kraju je pobedio projekat za uređenje spomen parka – navodi Marija Janković.
Postavljanje kamera oko predškolskih ustanova za sada deluje da je jedino što će se preduzeti povodom problema koje imaju vrtići na Bagljašu. To je najavio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji međutim ne smatra da je podizanje više ograde oko vrtića dobro rešenje.
– Grad Zrenjanin će postaviti video nadzor oko predškolskih ustanova i to je u planu kada je budžet za 2018. godinu u pitanju. Isto tako nameravamo da rekonstruišemo i javnu rasvetu, ali ćemo insistirati i na angažovanju Policijske uprave. Što se tiče ograda, one jesu dosta niske, ali zamislite da dete koje prvi put dolazi u vrtić treba da se susretne sa ogradom koja je visoka dva-tri metra. Sigurno bi se uplašilo. Dete ne dolazi u zatvor već u ustanovu koja treba da pruži prvu socijalizaciju – naveo je on.

Uključiti građane
U Udruženju „Bagljaš u pokretu” navode da će i dalje nastojati da obezbede novac za uređenje dvorišta vrtića „Crvenkapa”, „Bambi” i „Bajka”, te da će povodom toga verovatno razgovarati i sa nekim privrednicima. Međutim, osim angažovanja oko uređenja predškolskih ustanova, namera grupe „Bagljaš u pokretu”, kako kaže Milan Tatić, jeste i da se građani više uključe u donošenje važnih odluka u svojoj sredini, kao što je planiranje budžeta Grada.

  • POKUŠAJI DA SE REŠE PROBLEMI
    Marija Janković kaže da je Savet MZ „Veljko Vlahović” pokušao da se uključi u rešavanje problema bagljaških vrtića, te da su pre dve godine probali da nađu i ponude za izgradnju ograde, ali da nisu mogli dalje da se angažuju jer je to u nadležnosti Predškolske ustanove Zrenjanin. Jankovićeva dodaje da bi uz uređenje ograde i kapije mogli da se postave video nadzor i tabla sa natpisom.
    – Na njoj bi bilo navedeno radno vreme ustanove, zatim da je objekat pod video nadzorom, kao i da je zabranjeno ulaženje, zadržavanje i šetanje pasa. Svako može da preskoči ogradu, ali ukoliko bi postojala ovakva tabla sa zabranom i policija bi mogla da reaguje – smatra ona.

MILANA MARIČIĆ

7-1d-vrtici 7-1a-vrtici