NOVOGODIŠNJI INTERVJU SA GRADONAČELNIKOM ZRENJANINA ČEDOMIROM JANJIĆEM – ŠTA JE OBELEŽILO 2017, KOJI SU NAJVAŽNIJI POSLOVI U 2018?

Gradski budžet je restriktivan, ali i vrlo realan

  • Obezbeđivanje zdrave pijaće vode u gradskom vodovodu jedan je od najvažnijih poslova u narednoj godini koji ćemo uraditi i završiti
  • Zajedno sa Pokrajinom radićemo rekonstrukciju stadiona u Karađorđevom parku, jer je želja da ga napravimo sa novom atletskom stazom

Na spisku lepih želja sa kojim Zrenjaninci, već nekoliko godina, ulaze u novogodišnje praznike, jesu izgradnja obilaznice oko grada, fabrika vode, bolja saobraćajnica do Novog Sada… To su bile i najvažnije teme u intervjuu koji je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić dao za naš list. Prema informacijama sa kojima on raspolaže, raspisivanje tendera za obilaznicu može se očekivati već na početku 2018, ali prvo pitanje je ipak u vezi sa pijaćom vodom.
Šta će biti sa fabrikom vode? Kakve su poslednje informacije?
– Investitor je uspeo da sagradi postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, probni rad je trajao desetak dana, ali, nažalost, administrativni problemi su uzrok što Zrenjaninci još nemaju zdravu pijaću vodu u svojim domovima. To je možda moje lično razočarenje, što u 2017. nismo uspeli da završimo realizaciju ovog velikog projekta i rešimo višedecenijski problem u gradu, ali sam siguran da ćemo se uz veliki trud u 2018. godini moći da pohvalimo time da imamo zdravu pijaću vodu, po srpskim standardima. Obezbeđivanje zdrave pijaće vode u gradskom vodovodu jedan je od najvažnijih poslova u narednoj godini koji ćemo uraditi i završiti taj veliki projekat. Jednostavno, administrativni problemi su uzrok za ovaj zastoj.
Kakvo je stanje u gradskoj kasi? Kakav budžet ste skrojili za 2018?
– Budžet je stabilan, ovu 2017. godinu smo dobro isplanirali. Samo je jednom, sredinom godine, urađen rebalans budžeta, i to na više, a što se nije dešavalo prethodnih decenija i na to sam veoma ponosan kako smo ga isplanirali. To nije bilo lako, a sličan budžet, kako kažete, „skrojili” smo i za ovu. Budžet je za neke restriktivan, a mislim da je vrlo realan, jednostavno, socijalno odgovoran, dosta sredstava izdvajamo i za školske i predškolsku ustanovu, za kulturu izdvajamo osam odsto iz gradskog budžeta što je na ponos svima nama, jer, takva praksa nije u drugim sredinama u Srbiji. Nismo zaboravili ni razvojni deo, dosta projekata biće urađeno naredne godine, pre svega, hoću da udružujemo sredstva iz budžeta sa pokrajinskim i republičkim budžetom i dosta velikih projekata smo planirali za narednu godinu. Možda je to malo veće opterećenje što se tiče budžeta za javna komunalna preduzeća i ustanove, ali očekujem od menadžmenta da se potrude i svojim angažovanjem i umešnošću privuku sredstva iz Pokrajine i Republike, kao i preko projekata prekogranične saradnje.
Sprovedena je reorganizacija gradskih javnih preduzeća. Šta pokazuju analize, kakva je ušteda postignuta?
– Da, reorganizacija javnih preduzeća je sprovedena jer je to, pre svega, nalagao zakon, ali sam mišljenja da je to dobar potez. Pokušavamo da skraćujemo procedure u funkcionisanju i same Gradske uprave i javnih preduzeća, mislim da smo ubrzali izdavanje dokumenata i dozvola i da je to u redu. Ono što možda nismo prepoznali kao problem u 2017, ispravićemo u 2018. godini, tako da pokušamo da napravimo od javnog sektora, pre svega, brz servis građanima i privredi.
Od komunalnih i infrastrukturnih poslova realizovanih u godini za nama, šta izdvajate kao najvažnije?
– Tokom ove godine, asfaltirano je mnogo ulica, posle trideset šest godina rekonstruisana je Ulica cara Dušana, znamo svi kako je ta ulica izgledala ranije, između ostalih, rekonstruisana je i Ulica Franje Kluza, kao i one u naseljenim mestima gde je bilo infrastrukturnih projekata, a takva praksa biće i u narednoj godini. Uspeli smo da otvorimo novoizgrađenu sportsku salu u Ečki, vrtić u Elemiru, imali smo značajna ulaganja u gradnju atarskih puteva, organizovali smo niz atraktivnih sportskih dešavanja. Zajedno sa „Putevima Srbije” privodi se kraju velika rekontrukcija puta od Žabaljske raskrsnice do Zrenjanina i mislim da je to odlično za sve nas, što je prepoznala i Republika.
Koji će biti Vaš najvažniji posao u 2018?
– Biće to, kako sam i rekao, svakako završetak i realizacija projekta prečistača pijaće vode. Nekoliko projekata kandidovali smo u Pokrajini i Republici i nadamo se da će neki od njih biti realizovani u 2018. godini, a pre svega mislim na početak izgradnje mosta na Begeju, na trasi obilaznice, na asfaltiranje gradnuličkog atara i, konačno, mogu da kažem, nastavak obilaznice oko Zrenjanina. Zajedno sa Pokrajinom radićemo rekonstrukciju našeg stadiona u Karađorđevom parku, jer je želja da napravimo dobar stadion sa novom atletskom stazom, rasvetom i pratećom infrastrukturom koja će omogućiti organizovanje velikih atletskih takmičenja, a siguran sam da ćemo sa Fudbalskim savezom Srbije napraviti dogovor da se realizuje projekat izgradnje fudbalskog stadiona sa veštačkom podlogom.
Kako se Zrenjanin danas kotira na mapi Srbije? Neki ga svrstavaju na 7. mesto među gradovima, po kojim parametrima?
– Zrenjanin je svrstan na sedmo mesto po broju stanovnika, a nadam se da smo po nekim parametrima kotirani i mnogo više.
Zrenjaninci su dobili velika javna obećanja: obilaznica, šnel štrase do Beograda, ali i do Novog Sada. Hoće li nešto od toga početi da se gradi u 2018?
– Izgradnja obilaznice je veoma izvesna, čak očekujem raspisivanje tendera na početku godine, s tim što zajedno sa „Putevima Srbije” radimo i dve kružne raskrsnice, jednu kod Autobuske stanice, a drugu na ulasku u industrijsku zonu na Beogradskom putu, odnosno, na novoj trasi obilaznice. Radi se projekat, zajedničkim naporima pokrajinske i republičke vlade, za četiri trake do Beograda i do Novog Sada i kada se on završi i deo eksproprijacije, očekujemo i raspisivanje tog tendera.
Aleksandar Vučić je pomenuo i dolazak velikog stranog investitora u Zrenjanin, sa mnogo novih radnih mesta?
Da, Aleksandar Vučić je pomenuo dolazak velikog stranog investitora u naš grad. Sa tim investitorom se intenzivno pregovara, reč je o velikoj investiciji, i to ne samo za Zrenjanin, već i za celu Srbiju i to je ono što trenutno mogu da kažem, a ako bude došlo do realizacije te investicije, Zrenjanin će se sigurno visoko kotirati na mapi industrijski razvijenih sredina Srbije.
Šta građani mogu da očekuju, kako će živeti u 2018?
– Trudimo se svakog dana da napravimo napredak u našem gradu, u različitim sferama života i pre svega trudimo se da promovišemo naš Grad i industrijske zone, dosta smo uspeli da uradimo i u 2017. godini, imamo zainteresovane strane investitore, neki su već došli, a očekujemo da će neki od njih u 2018. godini započeti realizaciju investicija, mimo te velike koju je i predsednik Vučić najavio. Optimista sam i samo zajedničkim radom možemo od Zrenjanina napraviti dobro mesto za život. Verujem da ćemo u tome uspeti i da će naš Grad zaista biti za primer drugim sredinama, a da će građani Zrenjanina u 2018. godini živeti bolje. Koristim priliku da svim građanima još jednom čestitam Novu godinu, poželim dobro zdravlje, sreću i ispunjenje svih njihovih želja. Lj. B.