„NOVA BARSELONA“ U ATRIJUMU NARODNOG MUZEJA: Prvi koncert posle korona pauze

Ansambl „Nova Barselona“ održao je prvi koncert u atrijumu Narodnog muzeja, u subotu, 22. avgusta, u prisustvu osamdesetak posetilaca, uz poštovanje svih mera protiv širenja korona virusa. Još toliko ih je ostalo izvan atrijuma i svi oni su mogli da prate koncert putem video bima, na Trgu slobode. Ali, doživljaj ne može biti isti, jer ovo je prvi koncert „u živo“, posle zaustavljanja kulturnih događanja u gradu, usled drugog talasa pandemije.

Organizatori, Kulturni centar Zrenjanina i Narodni miuzej, uspešno su izveli prvi korak, uz podršku Grada.

Jedva smo dočekali da ponovo radimo, za to nam se ukazala prilika zahvaljujući inicijativi muzičara i dozvoli koju smo dobili od Kriznog štaba – kaže Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra.

Osnivač Ansambla „Nova Barselona“ Milan Aleksić, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kompozitor i dirigent, podseća da je ime došlo iz istorije, kada se naš grad tako zvao, početkom 18. veka, kada su ga naseljavali Španci i Katalonci.

Na programu su bila dela Jozefa Hajdna, Volfganga Amadeusa Mocarta, solista Rade Živanović i Milana Aleksića – premijera dela „Povratak“, za naratora i orkestar, a narator je bio glumac Dejan Karlečik.

Ideja se rodila pre mesec dana i nije bilo teško okupiti muzičare – kaže za „Zrenjanin“ Milan Aleksić.

Radost je bila obostrana, imali smo šest proba u Kulturnom centru i atrijumu Muzeja i sve je išlo baš kao što smo želeli. Muzičari su orni i to su pokazali. Zrenjanin je oduvek bio grad muzike, imamo mnogo kvalitetnih muzičara, a imamo i publiku – navodi Aleksić.

Kako ističe, namera je da se koncerti Nove Barselone održavaju redovno. Okupio je zrenjaninske muzičare, profesore, studente…

– U fokusu Ansambla je jačanje lokalnih kapaciteta, negovanje stalne publike, edukacija dece, osnaživanje lokalnih muztičara kroz stalnu umetničku praksu – objašnjava Milan Aleksić.

U subotu su zvukom oplemenili leto na izmaku: Milan Aleksić, umetnički rukovodilac i dirigent, Dejan Karlečik – narator, Mina Đekić (koncertmajstor), Rade Živanović, Vilma Dutina, Tibor Šiveg , Sonja Momirov, Robert Kendereši, Milijana Zolotić Simić i Jelena Popov – violine, Marina Popović, Čaba Kendereši, Sanja Milanov i Viktor Radu (viole), Kristina Tokodi – violinčelo, Vladimir Lazović i David Mezei – kontrabasi, Vesna Vučurević i Branislava Rajačić – flaute, Nikola Jančić i Marko Derikrava – klarineti, Aleksa Marinković – fagot, Milan Stojanović – horna, Aleksandar Čikoš – truba, Miloš Šakić – trombon, Veljko Torbica – gitara i Nemanja Števanov – klavir.

Tekst i foto: Branka Jajić