NOVA ŠKOLSKA GODINA U DRUGAČIJIM OKOLNOSTIMA: Grad obezbedio torbe i pribor

Tradicionalno, lokalna samouprava i ove godine obezbedila je torbe i pribor, kao osnovnu pomoć roditeljima i njihovoj deci, i đaci prvaci dobili su ih prvog dana nove školske godine. U skladu s epidemiološkom situacijom i specifičnim uslovima u kojima počinje ova školska godina, Grad je finansirao dezinfekciju školskih i objekata Predškolske ustanove, nabavku zaštitnih maski za zaposlene i sredstava za dezinfekciju.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Duško Radišić, Simo Salapura i Dragan Ćapin, posetili su danas osnovnu školu „Jovan Jovanović – Zmaj” i uručili đačke torbe i pribor učenicima prvog razreda. Ove školske godine, u 27 osnovnih škola na teritoriji grada i u OSŠ „9. maj” u prvi razred upisano je 998 učenika, što je na prošlogodišnjem nivou. Najviše prvaka, kao i ranijih godina, ima OŠ „Petar Petrović Njegoš” – 119, a potom OŠ „Dr Jovan Cvijić” (87) i „Žarko Zrenjanin” (86). Po 72 prvaka upisano je u osnovne škole „2. oktobar” i „Dositej Obradović”.

Santovac je rekao da je Grad Zrenjanin preuzeo na sebe tu obavezu i tokom vikenda obavio dezinfekciju svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada.
– Svake godine trudimo se da posetimo drugu školu, i osim što uručujemo poklone prvacima, želimo i da se upoznamo s radom, potrebama i zahtevima škole. Ovoga puta želimo da proverimo da li su primenjene sve epidemiološke i bezbednosne mere koje se tiču boravka dece u školi. Nabavili smo i određenu količinu zaštitnih maski, za zaposlene i za decu koja ne mogu da priušte nabavku. Sigurno je da se ova školska godina i ovakav početak razlikuju od svih dosadašnjih i zato smo želeli na licu mesta da vidimo kako to sve funkcioniše, jer nam je cilj da svi u školama bezbedno borave – kazao je Santovac.

Direktorka OŠ „Jovan Jovanović – Zmaj” Tanja Rođenkov kaže da je ove školske godine u školu upisano 40 prvaka, koji su raspoređeni u dva odeljenja.
– „Jovan Jovanović – Zmaj” je mala škola, ima 297 učenika, ali ono što ja uvek volim da naglasim jeste da je to škola s dušom. Juče je održan roditeljski sastanak s roditeljima prvaka, kao i s roditeljima učenika petog razreda. Prvaci su podeljeni u grupe, pošto dolaze u školu, ne pohađaju nastavu on-line, a od drugog do osmog razreda ima učenika koji su se opredelili za takvu vrstu nastave i videćemo kako će to funkcionisati do daljnjeg. Škola je pripremljena za rad u ovim specifičnim uslovima, izvršena je dezinfekcija u dva navrata i nadam se uspešnom početku školske godine – istakla je direktorka Rođenkov.

Kabinet gradonačelnika

Foto: Jovan Drndak Njegović