NOVE MERE OBRADOVALE VLASNIKE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U NAŠEM GRADU

U kafane i kafiće se vraća život

Drago mi je što smo posle skoro dva meseca pauze konačno dobili „zeleno svetlo” za rad. Posao organizujemo u skladu sa novim odlukama Kriznog štaba, dozvoljeno je da se radi i u zatvorenom prostoru, ali postoje i ograničenja. Još uvek ne možemo da organizujemo veća okupljanja i proslave. To utiče na promet, ali se nadam da će uskoro situacija biti bolja i povoljnija.
Tako Natalija Palinkaš, vlasnica restorana „Renesansa”, komentariše odluku koja se odnosi na rad kafića i restorana, a na snagu je stupila 7. maja.
Lepo vreme izmamilo je još krajem marta Zrenjanince u omiljene lokale, ali je boravak bio dozvoljen samo u baštama. Promenjivo, kišovito i nestabilno vreme sada ne ide na ruku ugostiteljima, pa ih je zato obradovalo popuštanje mera i dozvola da goste primaju i u zatvorenim salama.
Iako su mere „relaksirajuće”, opuštanja i dalje nema. U zatvorenom delu kafana i kafića građani moraju da nose zaštitne maske, sem kada konzumiraju hranu ili piće. Isto pravilo treba da poštuju i zaposleni prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja mušterija. Lokali mogu da budu otvoreni od 6 do 22 sata, ali posle 18 sati nije dozvoljena živa muzika, dok kapacitet objekta može da bude popunjen do 50 odsto.


Milan Kovačević, vlasnik restorana ,,Kovač” koji se nalazi u BIG tržnom centru, ističe da su nove mere više nego dobrodošle.
– U narednom periodu očekujemo stabilizaciju situacije sa korona virusom, kao i to da ćemo se najzad vratiti na nekadašnji nivo i način rada i poslovanja – rekao je Kovačević.
Sa njegovim stavom saglasan je i Dejan Grbušić u čijem je vlasništvu restoran „Domaćin” i ističe da je primetno blago opuštanje gostiju, ali da se insistira da se pridržavaju pravila.
– Povećava se broj gostiju što je dobro. Očekujem da se uskoro vratimo u normalne uslove rada – kazao je naš sagovornik.
Nedavno je tim povodom održan i sastanak predstavnika Udruženja ugostitelja sa načelnikom komunalne milicije Nemanjom Malinićem. Na svom i na Fejsbuk profilu kafane „Stara zanatlija” Zoran Stojičić je napisao:
– Prvi put u životu, za 30 godina bavljenja ugostiteljstvom, pričao sam sa ljudima sa kojima je moguć dogovor. Hvala na razumevanju jer jedino tako ćemo zajedno zaštiti građane od kovida 19 i sačuvati radna mesta.

Miroslava Malbaški

Foto: Arhiva lista „Zrenjanin”