NOVI ROMAN BILjANE DIMITRIJEVIĆ MARTINOV – O LJUDSKIM SUDBINAMA U RATU

Iskušenja su deo svakodnevice

Ljubavne priče nastale u vihoru Drugog svetskog rata, preispitivanje prijateljstva, kumstva, ali i moralnih normi u ratnim okolnostima – neke su od tema novog romana „Iskušenja – zabranjena ljubav” Biljane Dimitrijević Martinov.
Ovo je njena šesta knjiga, koja je nedavno predstavljena u baroknoj sali gradske kuće. Na promociji su govorili, pored autorke Biljane Dimitrijević Martinov, Vesna Ćuk, direktorka biblioteke „Branko Radičević” koja je izdavač, književnik Zoran Slavić i Miroslava Malbaški, lektorka.
– Sudbina čoveka u okviru određenog društvenog sistema ono je što mene inspiriše. Čula sam mnoge potresne priče, pre svega od svog oca i strica koji su boravili u Nemačkoj kao ratni zarobljenici. Kasnije sam saznala da su mnoga deca, kao već odrasli ljudi, dolazili iz Nemačke da traže svoje roditelje po tadašnjoj Jugoslaviji. Dešavalo se i obrnuto – roditelji su tražili svoju decu po Nemačkoj. Najveća iskušenja su ona kada se zaboravi domovina, bračni partner, deca, i u nekoj drugoj zemlji stvori nova porodica – kazala je Biljana Dimitrijević Martinov.

M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju