NOVO LICE PALATE DUNĐERSKI NA ŽITNOM TRGU

Bogatstvo budućim generacijama

Sagrađena početkom XX veka kao poslovno-trgovačka zgrada u sastavu Velikobečkerečke pivare, palata Dunđerski u Zrenjaninu dostojno je reprezentovala veličinu i društveni status svog vlasnika, Lazara Dunđerskog. Niz objekata pored Begeja, zajedno sa Palatom Dunđerski, koja je od 1949. god. vlasništvo Zemljoradničke zadruge Zrenjanin, ostao je kao svedok nekadašnjeg vremena.
– Sačuvana gotovo u potpunosti, u originalu, zgrada je dugi niz godina bila zapuštena zbog neodržavanja. Krov je na više mesta prokišnjavao, limarija je bila dotrajala, a sa fasada je otpadao malter. U unutrašnjosti su vršene manje izmene, uglavnom na poslovnom prostoru u prizemlju, koji je često menjao zakupce. Stanovi na spratu su takođe bili u veoma lošem stanju – govori Spomenka Urošević, arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
Tek od prošle godine konačno počinje obnova, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
– Obnovljene su ulične fasade. Postavljen je novi „biber” crep, kao i nova limarija (oluci, opšivke i dr.). Obijena je fasadna obloga, te izvedeno novo malterisanje, sa obnovom ukrasa malterske i gipsane plastike. Izrađeni su i postavljeni novi prozori. Ulične fasade su bojene prema ton karti koju je izdala stručna služba Zavoda- kaže naša sagovornica.
Preostaju još dve faze kako bi ova ,,gradska lepotica” zasijala punim sjajem.
– Druga faza predstavlja kompletnu obnovu dvorišnih fasada i krovnih ravni, dok će se u okviru treće raditi obnova enterijera. Postoji mogućnost da palata uskoro dobije i novog vlasnika, čime će se možda menjati i njena namena, a od nje najviše zavisi održivost svakog objekta koji predstavlja spomenik kulture. Zaštita i unapređenje kulturnog nasleđa osnovni je zadatak Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer samo tako ostavljamo neizrecivo bogatstvo budućim generacijama – poručila je Urošević.
M. Malbaški