OBELEŽEN DAN KOMANDE ZA RAZVOJ BANATSKE BRIGADE I DAN KOPNENE VOJSKE NAŠE DRŽAVE

Vojska Srbije je opremljena i osposobljena, nikom ne preti

Voljom istrije, Dan kopnene vojske i Dan pešadije Vojske Srbije, koji se obeležavaju 16. novembra, kao uspomena na početak pobedonosne Kolubarske bitke 1914, gotovo se poklapaju sa danom oslobođenja tadašnjeg Velikog Bečkereka 17. novembrom. Tog dana 1918. godine jedinice Prve armije, kojom je komandovao vojvoda Petar Bojović: Gvozdeni puk „Knjaz Mihajlo”, i brigada pukovnika Dragutina Ristića ušle su u grad koji je već kontrolisalo Srpsko narodno veće.
Brigadir Ristić tada je okupljenom narodu svečano obećao punu sigurnost rečima: „Sada ste svi pod zaštitom Vojske Kraljevine Srbije”, koja je posle mnogo vekova oslobodila zemlje despota Đurađa Brankovića”…


Okupili smo se da podsetimo na te slavne dane, a i da još jednom istaknemo da jedinica kojom komandujem – Komanda za razvoj Banatske brigade, ove dane spremno dočekuje. Osposobljeni smo da svi zajedno, aktivni i rezervni sastav koji obučavamo, odbranimo svoju zemlju.
Ovim rečima je komandant Komande za razvoj Bantske brigade, potpukovnik Aleksandar Dedić, otvorio svečanost obeležavanja Dana jedinice kojom komanduje i Dana Kopene vojske i Dana pešadije Vojske Srbije, u sali Kasarne „Narodni heroj Svetoar Marković Toza” u Zrenjaninu.
Prisutnima je pozdrave više komande preneo pukovnik Vladimir Grbić.


Voditeljka programa poručnik Dragana Korać, doktor medicine, pročitala je čestitke načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, zastupnika komandanta Komande za obuku Vojske Srbije Jelesija Radivojevića i načelnika štaba Komande Nikole Dejanovića, donedavno komandanta Komande za razvoj Banatske brigade.
U ime civiilnih struktura: načelnice Okruga Snežane Vučurević, predsednika opština Srednjobanatskog i dela Južnobanatskog okruga, kao i ličnosti iz privrednog i javnog života, okupljenima u svačenoj sali Kasarne obratio se zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac:
– Zajedno obeležavamo ovaj veliki dan, koji je možda i najznačajniji u istoriji ovog dela Srbije. Sjajno je što ste još jednom otvorili vrata kasarne svim građanima, a posebno maturantima od kojih će se mnogi opredeliti za vojnički poziv. Povratak Vojske Srbije u naš grad velika je stvar. Sada još tešnje sarađujemo gradeći bolju budućnost – rekao je Santovac.
U umetničkom delu svečanosti nastupili su glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” sa umetnički oblikovanim biltenom kolubarske bitke, Mira Mladenović, vokalni solista grupa „Žene mironosice”, članice ženske vokalane grupe „Filigrani” i guslar Aleksandar Radović, zastavnik Vojske Srbije.

  • NA PISTI KASARNE U ZRENjANINU
    Časno je biti vojnik
    Pre svečanosti, održan je taktičko-tehnički zbor koji je otvrio komandant Komande za razvoj Banatske brigade potpukovnik Aleksandar Dedić. Tu se prisutnima obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
    Na štandu Gradske organizacija Saveza rezervnih vojnih starešina (SRVS) održan je kviz sa pitanjima iz istorije Srbije, posebno ratne. Kao i u ranijim prilikama, motor ovog događaja bila je predsednica SRVS Tanja Dulović. Onima koji su tačno odgovorili, pripale su majice „1.300 kaplara” i bedževi Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina.


– Svečanost je odlično organizovana. Znala sam datum oslbođenja grada 1918, a i to i ko su bili 1.300 kaplara – kratko komentariše Merima Milin iz Neuizine, učenica završnog razreda Ekonomske škole u Sečnju.
Danilo Maćoš, budući maturant Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla”, bio je razgovorljiviji:
– Dosta znam o načinu stupanja u vojnu službu, najpre odsluženjem šestomesečnog vojnog roka sa oružjem, a zatim kroz posebnu obuku i probni rad. Nadam se da ću uspeti, Vojsci su potrebni mladi ljudi koji se „razumeju u struju”, i energetičari i elektroničari… Pomalo poznajem i naoružanje, evo, držim „snajperku”, cev je usmerena uvis. Pravilo odavno znam, naučio sam ga u Streljačkoj družini „Bečkerek 1825”, čiji sam član. Pre četiri godine bio sam treći na prvenstvu Vojvodine (malokalibarska puška), velikim delom zahvaljujući treneru Draganu Grozdanovu – rekao nam je Danilo.

M. Stojin