OBELEŽENA GODIŠNJICA NAPADA NATO NA SR JUGOSLAVIJU: Heroji odbrane nisu i neće niti zaboravljeni

Polaganjem venaca na spomen obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991. do 1999. godine, ispred zgrade Komiteta u Zrenjaninu danas je obeležena 20-godišnjica početka agresije na SR Jugoslaviju.

Nakon što je Ana Šajrer izvela himnu Republike Srbije Bože pravde“, vence su položiлi predstavnici garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, grada Zrenjanina, članova porodica poginulih u ratnim suкobima od 1991. дo 1999, оrganizacije vojnih invalida, vojnih penzionera, Saveza rezervnih vojnih starešina i članova porodica potomaka i poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1012. do 1918.

O toku agresije na SR Jugoslaviju govoriо je komandant Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu poтpukovnik Nikola Fatić. Zahvaljujući njemу, mnogi prisutni saznali su da je prva žrtva raketiranja bio mladi radarista Boban Nedeljković, a da je jedan od prvih napadnutih objekata bio u Banatu kod Kačareva.

Potpukovnik Fatić dao je mnoštvo podataka: poginulo je 753 pripadnika oružanih snaga SRJ i oko dve hiljade civila. Pripadnici Vojske uspešno su parirali brojčano i tehnički nadmoćnom protivniku koji je u nekim važnim oblastima vojne tehnologije bio u prednosti tri decenije. Oko 90 odsto ispaljenih raketa pogodilo je lažne ciljeve, pa je i general Vesli Klark brzo po početku napada ocenio da je operаcija promаšena. Nako toga usledili su napadi na civilne i ekonomski vitalne ciljeve. Napadi su završeni vojno tehničkim sporezumom i Rezolucijom 1244, kojim SR Jugoslavija izbegla poniženje, a njene oružane snage ostale gotovo neokrnjene, zaključio je potpukovnik Fatić.

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević se osim podsećanja na događaje od pre dve decenije, osvrnula na napore Srbije da zaleči ratne rane, o čemu svedoči i snažni investicioni polet ovog dale naše zemlje.

Kroz nekoliko dana sledi početak izgradnje jedna od najvećih investicija svih vremena, fabrike automobilskih pneumatika kineske kompanije Šandong Linglong“, vredne oko milijardu dolara – rekla je Vučurević.

U okviru svečanosti esej o istorijskoj sudbini Srbije pročitao je Bora Novaković, osnivač Udruženja potomaka i poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine.

Verski obred u čast žrtava 1999. godine održali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve jerej Miodrag Stojanović i protojerej Petar Ilić.

M. S-n.