OBELEŽENO 76 GODINA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM

Evociranje uspomena na hrabre pretke

Povodom 2. oktobra, Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u petak su položeni venci na spomenik Žarku Zrenjaninu, Spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković. Obeležavanju 76 godina od pobede nad fašizmom prisustvovali su predstavnici ambasade Ruske Federacije, predstavnici Grada, Jevrejske opštine Zrenjanin, Vojske Srbije – Komande garnizona Zrenjanina, gradskog odbora SUBNOR i kompanije „Borec Srbija”.
Nakon polaganja venaca, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji se osvrnuo na događaje koji su se odvijali 2. oktobra 1944. godine, ističući značaj učesnika koji su oslobodili grad od fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo čovečanstvo u 20. veku.
– Oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih odreda oslobodile su Grad od nemačke okupacije. Sa nama je, kao i svih prethodnih godina, predstavnik ambasade Ruske Federacije sa kojima delimo uspomenu na slavnu i zajedničku istoriju i borbu u oba svetska rata. Sa ruskim narodom delimo i obavezu da negujemo kulturu, sećanje i ukazujemo na zlo fašizma i sva stradanja koja je ta ideologija proizvela – rekao je Santovac.
J. Š.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opširnije u štampanom izdanju