OBNOVLJIVI IZVOR ENERGIJE: U LUKIĆEVU OTVORENA BIOENERGANA

Energija od fabričkog otpada

Biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, u sklopu preduzeća „Vineks etil” u Lukićevu, nedavno je zvanično pušteno u rad. Vrednost investicije je oko pet miliona evra. Reč je o pogonu koji će ostatke od stočarske proizvodnje i destilerije koristiti kao pogonski materijal za proizvodnju toplotne i električne energije. Primena biogasa u proizvodnji toplotne i električne energije ima i ekološke i ekonomske prednosti, navode stručnjaci.

PRVA BIOENERGANA NA TERITORIJI ZRENjANINA
Biogasna elektrana „Vineks etila”, prema rečima Gorana Ilić, vlasnika preduzeća, projektovana je i izrađena tako da istovremeno proizvodi toplotnu i električnu energiju. Toplotna će se koristiti za proizvodnju bioetanola (medicinskog etil alkohola), a električna se isporučuje preko JP EPS Beograd u distributivni sistem prema krajnjim potrošačima.
– Kapacitet za proizvodnju električne energije je 2.126, a toplotna snaga iznosi 1.846 kilovata. Na ovaj način je rešen i dosadašnji ekološki problem koji je postojao prilikom rada destilerije (širenje neprijatnog mirisa). Iz biogasnog postrojenja će se dobijati digestat (humus) koji može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Proizvodnjom električne i toplotne energije iz biogasa smanjuje se potreba za korišćenjem neobnovljivih izvora energije – objasnio je Ilić.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju