OBUČENI PRVI ZAPOSLENI: U zoni „Jugoistok“ počeo da radi pogon za izradu precizne mehanike

Mesec dana od kako je otvorila proizvodnju u Zrenjaninu, italijanska firma „Innovative mechanical milling – Ltd” (I.M.M. – Ltd) obučila je i zaposlila sedam domaćih radnika, a kako je najavilo rukovodstvo preduzeća, planirano je da se u naredne dve godine uposli 50 ljudi.

I.M.M. – Ltd nalazi se u hali nekadašnje fabrike „Penfarm“ u industrijskoj zoni „Jugoistok“. Bavi se proizvodnjom delova za mašine u mašinskoj, farmaceutskoj i automobilskoj industriji, kao i u poljoprivrednoj mehanizaciji. Prema rečima vlasnika firme Mirka di Ticija, proizvodi se za sada izvoze u Italiju, Francusku, Švajcarsku, Austriju i Nemačku. Di Ticio je takođe najavio da su u prve dve godine planirane investicije od preko milion evra, a deset mašina stići će u zrenjaninsku halu u sledećih deset dana.

DSC_0126_resize

Većina radnika u ovom pogonu su mladići koji su nedavno završili srednju mašinsku školu. Valentin Juhas je po struci elektrotehničar računara, ali je pre nekoliko godina radio u firmi slične delatnosti, tako da se brzo snašao u italijanskoj kompaniji za proizvodnju delova za mašine: – Ranije sam radio na CNC mašini, što je bilo drugačije nego ovo, tako da sam sada morao da naučim skroz druge komande. Ipak posle dve nedelje obuke već mogu sam da radim na mašini. Uslovi su dobri, imamo stručan kadar koji može da nam pokaže kako sve funkcioniše. Jedino je mali problem bio da se sporazumemo, jer oni slabo govore srpski i engleski.

Vlasnik firme I.M.M. – Ltd Mirko di Ticio ističe da kompanija ima odličnu saradnju sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“ i Srednjom mašinskom školom, čije će kadrove ubuduće zapošljavati i obrazovati za nova radna mesta. Međutim, iako je pre par meseci pri potpisivanju ugovora poslovno-tehničke saradnje između italijanske firme i Tehničkog faulteta najavljeno da će studenti master studija smera mašinsko inženjerstvo imati priliku da se mesec dana stručno obučavaju u pogonima ove fabrike u blizini Rima, to ipak nije u planu: – Nije potrebno da ovi momci, bar u ovoj fazi, idu u Italiju na neku dodatnu obuku, moguće ih je ovde obučiti – rekao je Mirko di Ticio.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora između italijanske fabrike i Grada Zrenjnina potpisan je u novembru, podsetio je gradonačelnik Čedomir Janjić pri poseti pogonu I.M.M. – Ltd: – Imamo nekoliko takvih primera u gradu da smo uspeli da uvedemo investitore u fabrike koje se ne koriste. Drago mi je da smo oživeli i ovaj prostor, ali prevashodni nam je interes da se uzima zemljište i prave nove hale u industrijskoj zoni.

M.Maričić

DSC_0107_resize

DSC_0090_resize