ODRŽAN „DAN POLJA“: Prinos po hektaru biće približan lanjskom

Pšenicu, ječam, tritikale i ovas pratile su nevolje od momenta setve u oktobru 2018. do danas, tako da se može očekivati prinos oko višegodišnjeg proseka. To bi značilo najviše pet i po tona po hektaru, razume se uz odstupanja i naviše i naniže – naveo je doktor Vladimir Aćin sa novosadsкоg Instituta za ratarstvo i pоvrtarstvo, na današnjem „Danu polja“. Ovaj skup posvećen strninama održan je u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin na imanju „Zlatica“ u sastavu kompanije „Matijević“.

Podsećamo, prošla godina bila je, što se tiče pšenice, jedna od najboljih godina svih vremena.

Na skupu je rečeno da se žetva ječma može očekivati za desetak dana, a pšenice krajem juna, s tim što bi – za razliku od prethodnih godina – najveći deo klasova bio požnjeven u julu.

Pšenicu je dugo pratio nedstatak vlage koji je nadoknađen tek u maju i junu, tako da je tokom proleća palo čitavih 217 litara po kvadratnom metru. To pogoduje bolestima i razvitku štetnih insekata, pa su neki poljoprivrednici prskali useve tri puta.

U srednjem Banatu pod pšenicom je oko 55 hiljada hektara što je nešto veća površine od one ustaljene poslednjih pet-šest godina, a čini oko 11 odsto ukupnih površina pod hlebnim žitom u našoj zemlji. Pod ječmom je uobičajena površina od 6.000 hektara – oko 7 odsto ukupnih površina u Srbiji, koje su na nivou od 90.000 hektara. Oko 60 odsto čini stočni, a 40 pivski ječam.

Da „Danu polja“ predstavljene su 33 sorte pšenice, 4 sorte tritikale, dve sorte raži i 11 sorti ječma.

U okviru ratarskog, održan je i „Zaštitarski dan polja“. Iscrpnu analizu stanja kako ratarskih, tako i industrijskih kultura dala je dipl. inženjerka zaštite bilja Snežana Parađenović. Generalno, data je povoljna ocena o stanju kukuruza, suncokreta i soje. Jedina kultura koja je podbacila je uljana repica.

Dan polja“ su otvorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i direktorka Poljoprivredne stručne službe dipl. inž. Kristina Salapura.

M.S-n.