ODRŽANE TRKA ZA SREĆNIJE DETINjSTVO I 12. MINI OLIMPIJADA UDRUŽENjA ZA POMOĆ MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIM OSOBAMA

U znaku dece, sporta i humanosti

Prostor zrenjaninskog „Aviv parka” bio je prošle subote mali da primi više od hiljadu učesnika i sugrađana koji su došli da proprate objedinjene manifestacije – Trku za srećnije detinjstvo i 12. Mini olimpijadu Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) Vojvodine.
Mini-olimpijada okupila je ove godine 14 ekipa iz 13 gradova i opština, a Zrenjanin je tradicionalno nastupio s dva tima – Udruženja „Suncokret” i Osnovne i srednje škole „9. maj”. Pod sloganom „Uprkos svemu – dohvati život”, učesnici su se družili i dobro zabavljali, ali i takmičili u pet sportskih disciplina: obaranju čunjeva, bacanju kugle, skoku iz mesta, pikadu i disciplini iznenađenja.
Učesnike je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura istakavši da su ovakvi događaji od samog početka zamišljeni da ruše barijere i predrasude, da promovišu prave vrednosti, solidarnost, ravnopravnost i toleranciju. On je istakao i da je Trka za srećnije detinjstvo jedna od najmasovnijih sportskih i humanitarnih manifestacija u gradu.


– Hvala vam što ste kupili takmičarske brojeve. Ideja je da od prihoda pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Imamo ovde još jednu humanitarnu akciju, a to je dobrovoljno davanje krvi, za one starije koji žele i mogu da daju krv. Želim vam da imate što više osmeha na licima i da se sledeće godine ponovo okupimo, u još većem broju – poručio je pomoćnik gradonačelnika učesnicima trke.
Učesnicima su se obratili i predsednica Udruženja „Suncokret” Ružica Tomić, i savetnica u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Zorica Vučković, koja je i proglasila 12. Mini olimpijadu otvorenom.
– U prethodne tri godine Sekretarijat je, u ime unapređenja socijalne zaštite u AP Vojvodini, dodelio 600 miliona dinara, a za udruženja je u ovoj godini do sada izdvojeno 18 miliona za finansiranje 121 udruženja i njihovih projekata. Među njima je i udruženje „Suncokret” i ja sam zadovoljna što je Sekretarijat prepoznao ovakvu manifestaciju, koja vraća osmehe na lice neke dece – rekla je Vučković.
Učesnici Mini olimpijade simbolično su i ovoga puta otvorili Trku za srećnije detinjstvo, a okupljenima su se obratili i predsednica Organizacije crvenog krsta Zrenjanin Sonja Kapeler Puškarić i menadžer „Aviv parka” Goran Todić.
U organizaciji Trke za srećnije detinjstvo, osim Crvenog krsta, Grada Zrenjanina i „Aviv parka”, učestvovali su i Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport i volonteri Zrenjanina, a celokupan subotnji događaj upotpunjen je prodajom rukotvorina, akcijom dobrovoljnog davanja krvi, kontrolom krvnog pritiska i merenja glukoze u krvi za sve zainteresovane građane. Na taj način obeležen je i Svetski dan srca.
L. Z.