IN MEMORIAM: VLADIMIR GRUBANOV (1946–2019)

Vladimir Grubanov, nekadašnji direktor Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” i posvećenik lutkarstva, preminuo je juče, 10. oktobra, posle duge i teške bolesti, saopštio je kolektiv Narodnog pozorišta. Vladimir Grubanov biće sahranjen u subotu, 12. oktobra, u 15 časova na Katoličkom groblju u Zrenjaninu (Kalvarijska ulica), a komemoracija će se održati istog dana u 13 časova u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Vladimir Grubanov, jedna od najistaknutijih ličnosti pozorišnog života Srbije, prevashodno u oblasti lutkarskog stvaralaštva, rođen je 11. maja 1946. godine u Zrenjaninu, gde se i školovao. U Narodno pozorište „Toša Jovanović” dolazi 1978. godine kao već uspešan organizator kulturnih aktivnosti i pokretač manifestacija posvećenih afirmaciji stvaralaštva mladih. Od 1980. godine preuzima rukovodstvo nad Lutkarskom scenom zrenjaninskog Pozorišta. Njegov visok profesionalni nivo, specifična lutkarska estetika, nepresušna inspiracija i velika energija uticale su na to da zrenjaninska Lutkarska scena izraste u jedno od najznačajnijih pozorišta u Evropi, svrstavajući lutkarsko pozorište Vojvodine i Srbije u rang umetnosti vodećih evropskih zemalja. Nagrade sa brojnih međunarodnih i domaćih festivala pokazatelj su uspešnosti promocije srpskog pozorišnog stvaralaštva kroz nastupe u Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Kao umetnički direktor, rukovodilac i kreator odnosa sa javnošću Vladimir Grubanov je dao ogroman doprinos ugledu svoje Lutkarske scene na internacionalnoj sceni. Na specifičan i prepoznatljiv način utisnuo je jedinstven i snažan pečat u pozorišni život Srbije kroz nastupe na Bitefu, Sterijinom pozorju, Trijenalu evropskog lutkarstva u Pečuju (Mađarska), „Zlatnom Delfinu” u Varni (Bugarska), Svetskom festivalu lutkarstva u Atini (Grčka) i mnogim drugim reprezentativnim pozorišnim festivalima u Evropi.


Vladimir Grubanov je biran u najznačajnije forume vezane za delatnosti pozorišta: Izvršni odbor Saveza dramskih umetnika Srbije, Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Predsedništvo međunarodne asocijacije lutkara UNIMA; bio je stručni konsultant za formiranje lutkarskog pozorišta Kosova i Metohije po preporuci Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i član organizacionih odbora brojnih međunarodnih i domaćih festivala.
Mnogo je pozorišnih centara u Evropi u kojima njegovo ime znači više od poštovanog gosta. Kreativnošću i znanjem, fleksibilnošću i htenjem, nesalomivom voljom i energijom, potpunom pripadnošću svetu pozorišne umetnosti u neprekidnom nizu od 30 godina ostavio je antologijske predstave, nisku od 324 nagrade, mnogo mladih glumaca, učestvovao je u konstituisanju brojnih prestižnih festivala pozorišta za decu, ali je i velik deo sebe ugradio u nove prijatelje i poštovaoce srpskog teatra i države Srbije. Jedinstven po mnogo čemu, pomerao je granice, istraživao i oblikovao deo modernog srpskog teatra, dovodeći ga u ravan najznačajnijih u evropskim razmerama.

Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin