OLIMPIJSKA PRIČA: PLIVAČICA MIROSLAVA NAJDANOVSKI, UČESNICA IGARA U ATINI, PEKINGU I LONDONU

Svečano otvaranje se ne zaboravlja

Poseban je osećaj kada se na jednom mestu nađe više od 10.000 sportista iz celog sveta. Čitav jedan mali grad u kojem stanujemo i po kojem šetamo, postoji samo zbog nas – kaže Miroslava

Zrenjaninka Miroslava Najdanovski jedna je od najtrofejnijih plivačica Srbije, a može i da se pohvali da je do sada tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama. Nastupila je u Atini 2004, Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, pa o specifičnostima najvećeg sportskog takmičenja na svetu ima mnogo toga da kaže.
U Atini si bila najmlađi član našeg olimpijskog tima. Kada se vratiš u to vreme, čega se setiš?
– To je bilo pre 12 godina, deluje mi neverovatno i izgleda mi predaleko. To je jedno od mojih najdražih takmičenja, a tada sam imala svega 16 godina. Tako velika manifestacija, a ja sam bila devojčurak! Iskreno, sve dok nisam stigla u Olimpijsko selo, nisam bila ni svesna veličine takmičenja na kojem učestvujem. No, kada sam videla naše i ostale sportiste, shvatila sam koliko je to važno i bitno za mene i moju karijeru. Atina je ostavila ogroman, a mogu da kažem i najlepši trag u mojoj karijeri.
Šta je za tebe bilo najupečatljivije, postoje li posebni momenti koje pamtiš?
– U Pekingu sam bila nešto starija i svesnija svega, imala sam drugačiji pristup. Osećaj koji sam kao učesnica Olimpijskih igara imala, ne mogu da opišem, ali ne bih ga menjala ni za šta na svetu! U London sam otišla sa dosta iskustva, imala sam 24 godine. Sve tri Olimpijade imale su posebnu draž i emociju, a najupečatljivija je svečanost otvaranja. Momenat kada kročite na stadion, a znate da su sve oči sveta uprte u vas, a vi predstavljate svoju zemlju, nikada se ne zaboravlja! Druženja sa sportistima su takođe sećanje za ceo život.
Nastup na Igrama je san svakog sportiste, po tvom mišljenju, zašto je to tako? Šta je to što Olimpijske igre čini posebnim takmičenjem?
– Poseban je osećaj kada se na jednom mestu nađe više od 10.000 sportista iz celog sveta. Čitav jedan mali grad u kojem stanujemo i po kojem šetamo, postoji samo zbog nas. Saznanje da u tom momentu nema značajnijeg događaja na svetu i da ste vi deo toga, upravo je ono što svaki sportista priželjkuje. Biti u timu svoje zemlje i otići na Olimpijske igre je, za početak, velika stvar. Napraviti što bolji rezultat, želja je svakog sportiste.

LjILjANA ĐURIĆ