OPŠTINA NOVI BEČEJ ŽITELJIMA SVIH NASELJA OBEZBEDILA JE NATRIJUM-HIPOHLORID

Besplatna podela sredstva za dezinfekciju

Od ranih jutarnjih sati meštani Kumana strpljivo su čekali u redu da natoče pet litara dezinfekcionog sredstva, koliko sleduje svakom domaćinstvu. Tečnost za dezinfekciju deljena je ovih dana besplatno žiteljima svih naselja opštine Novi Bečej, a obezbeđena je i obuka za korišćenje.
Najbitnije je da se natrijum-hipohlorid koristi za dezinfekciju podova, sanitarnih čvorova, objekata i radnih površina, a da se ne upotrebljava za prskanje ruku ili lica. Siniša Marinac je među prvima natočio balon kako bi dezinfikovao dvorište i kuću.
– Bitno je da to sredstvo nije otrovno za domaće životinje, zato će mi biti jednostavnije da prskam po dvorištu. Koristiću špric, kao kada prskam krompir – rekao nam je Marinac.
U Kumanu je za samo sat vremena natočeno oko 1.000 litara, a procenjeno je da će u tom selu biti potrebe za oko 2.500 litara. Javno komunalno preduzeće „Komunalac” iz Novog Bečeja proizvodi dezinfekciono sredstvo za potrebe javnih ustanova u opštini. To su ograničene količine, pa su za građane kupili odgovarajuće koncentrate i sami napravili rastvor.
N. M.

Opširnije u štampanom izdanju