OSMA UMETNIČKA KOLONIJA POD POKROVITELJSTVOM KOMPANIJE „UM-ING”: Za slikare prepreke ne postoje

Borislav Umićević, vlasnik kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering) osmi put za redom organizovao je slikarsku umetničku koloniju od 19. do 21. oktobra koja je danas svečano otvorena. Okupilo se deset izvanredni stvaralaca i najboljih zrenjaninskih akademskih slikara: Rudolf Brkić, Viorel Flora, Marijan Baroš, dr Dragan Hajrović, Aleksandra Aca Kačar, Branko Đukić, kao i mlade umetnice Maja Jurić, Tamara Jovanov, Teodora Petrović i Marija Palkovič. Gosti koji su se rado odazvali pozivu su Javor Rašajski iz Vršca i Maja Volk iz Beograda. Nedostajao je inicijator i jedan od osnivača Kolonije Slavko Konculov, koji je preminuo, a kojeg se učesnici svake godine, sa poštovanjem sećaju. Sve slike koje umetnici budu uradili ostaće u legatu, a kasnije će biti izložene i prodate na aukciji a sredstva donirana u humanitarne svrhe.

– Ovo je osma kolonija pod pokroviteljstvom naše firme, koja je već prerasla u tradiciju. Okupila je 10 najboljih zrenjaninskih slikara, a pridružili su im se i gosti Javor Rašajski i Maja Volk. Interesovanje umetnika raste iz godine u godinu i to nas motiviše da idemo dalje. Iako situacija sa pandemijom nije najsjajnija, zbog koje i pojedini stvaraoci nisu došli, ali će poslati radove, odlučili smo da se odupremo izazovu i okupimo umetnike. Krenuli smo u novi ciklus, nakon deset kolonije ćemo organizovati aukciju slika i usmeriti novac onima kojima je to najpotrebnije – rekao je Borislav Umićević i dodao da su svi slikari njegovi prijatelji i da mu je drago što imaju priliku da se vide, druže, a pre svega da pomognu.

– Za mene je ovo poseban doživljaj. Imam potrebu da na ovaj način dam svoj skromni doprinos kulturnim dešavanjima u Gradu i zaista sam ispunjen i radostan jer znam da činimo nešto humano i lepo – kaže naš sagovornik.

Umetnica Maja Volk, koja se dve godine bavi slikarstvom izvela je numere, jednu na francuskom, drugu na španskom jeziku i podsetila se dana kada je Zrenjaninca Viorela Floru upoznala na usavršavanju u Parizu od kada su dobri prijatelji.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović