Otvaranje legata porodice Varadi

Legat porodice Varadi 1

Legat porodice Varadi 2

Legat porodice Varadi 3

U petak, 8. aprila 2016. godine, u 13h u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvoren legat porodice Varadi, koji je prošle godine zahvaljujući profesoru dr Tiboru Varadiju i članovima njegove porodice poklonjen zrenjaninskom Muzeju.

Legat predstavlja salon-kabinet porodice Varadi i nalazi se na prvom spratu Narodnog muzeja Zrenjanin. Reč je o zaostavštini jedne od uglednijih porodica u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu, Petrovgradu) koja je kroz čitav 20. vek kontinuirano bila prisutna u javnom životu grada.

Na inicijativu porodice zrenjaninskom muzeju poklonjeni su dokumenti, diplome, fotografije, umetničke slike, knjige, novinski članci, pečati, kao i nameštaj koji su uglavnom pripadali Imreu Varadiju, koji je porodičnu advokatsku kancelariju otvorio nakon povratka sa studija iz Pešte 1893. godine i koja je kontinuirano radila sve do 2014.

Ugovor o poklonu legata svečano je potpisan u prostorijama Muzeja marta prošle godine, a sredstva za realizaciju legat-sobe obezbedio je Grad Zrenjanin. Nosioci projekta su Mileva Šijaković, viši kustos-istoričar umetnosti, i Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar, a kod vizuelnih rešenja pomogao je mr Milan Grahovac, kustos.

Na svečanom otvaranju legata gosti Muzeja biće i profesor dr Tibor Varadi i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.