OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR „KOLO” U MORAHALOMU: „Ključ Balkana” gradonačelniku Čedomiru Janjiću

Svečanim presecanjem vrpce, činom osvećenja i kulturno-umetničkim programom danas je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo” u mađarskom gradu Morhalomu. U ime Republike Srbije vrpcu su presekli Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije i tri ministra u Vladi Srbije – ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević. Prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske Vlade, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, kome je uručeno posebno priznanje – „Ključ Balkana” –društvena, privredna, turistička i kulturna nagrada koju dobijaju naselja iz Srbije.

Srpski kulturni centar „Kolo” izgrađen je kao višenamenski, savremeni arhitektonski objekat, koji sadrži multifunkcionalnu pozorišnu salu „Vuk Karadžić” za 250 posetilaca, salon „Balkan” sa terasom, letnjom baštom i vidikovcem, kao i kapelu Srpske pravoslavne crkve „Živonosni istočnik”.

Izgrađen  je u okviru međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska – Srbija nazvanog „Raznobojna saradnja” (Colorful Cooperation) koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra – drugog na Paliću. Vrednost projekta je 3,7 miliona evra.

Zahvalivši se domaćinima na priznanju, gradonačelnik Janjić je istakao prijateljske veze srpskog i mađarskog naroda.

–Grad Zrenjanin je oduvek bio sinonim za dobre međunacionalne odnose i saradnje. Na ovim prostorima žive pripadnici više od 20 naroda i nacija. Od ukupnog broja stanovnika, pripadnici mađarske nacionalne manjine čine deset odsto, a mađarski je jedan od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u Gradu. U nekoliko naseljenih mesta Mađari čine čak većinu populacije. Bekeščaba je prvi grad sa kojim negujemo bratske odnose od 1966. godine, a prijateljske odnose imamo i sa Đulom. Od danas imamo još jednog važnog prijatelja, a to je grad Morahalom – istakao je Janjić.

Peter Sijarto, ministar inostranih poslova u Vladi Republike Mađarske istakao je značaj nacionalnih manjina.

– Ovaj Kulturni centar je dokaz da Srbi i Mađari posmatraju obe kulture kao jednake. Podržavamo Srbiju na njenom evropskom putu, a svima nam je potrebna svestrana, snažna i tolerantna Evropa sa jakim nacijama. Svaka država ponaosob mora raditi na unapređenju svojih prioriteta – naglasio je Siarto, dodavši da velika zasluga u realizaciji ovog projekta pripada ministru privrede Goranu Kneževiću.

Nikola Selaković je kazao da su odnosima Srbije i Mađarske danas nalaze na zavidnom nivou.

 

Miroslava Malbaški

Foto: Damir Petrović