OTVORENA IZLOŽBA PRVE MEĐUNARODNE KOLONIJE KARIKATURA „ŽIVOT NA RECI“: Želja umetnika je da se popularizuje ovaj umetnički izraz

Grafička kuća „Diginet“ i Udruženje „Portret“ organizovali su od 11. do 13. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu prvu međunarodnu koloniju karikature u Srbiji. U koloniji je učestvovalo osam eminentnih karikaturista iz Srbije i inostranstva: Milan Alašević (Slovenija), Konstantin Grosu, Ištvan Kelemen (Mađarska), Kire Radenkov, Vladan Nikolić, Nikola Štiklica, Jakša Vlahović i Jugoslav Vlahović.
– Umetnici su, u toku trodnevnog boravka, karikaturom odgovorili na temu „Život na reci“. Selektor i koorganizator, likovni pedagog Konstantin Grosu, želeo je da okupljanjem, stvaralaštvom i druženjem karikaturista popularizuje ovaj umetnički izraz i približi ga novim generacijama. Kao rezultat rada i međusobne saradnje na ovoj koloniji, nastala je pomenuta izložba, koju čine 24 izabrana dela značajne umetničke i kulturne vrednosti – navela je Sandra Banjanin, urednica programa vizuelne umetnosti u Kulturnom centru i član Organizacionog odbora izložbe.

Osim Sandre, u timu su i Olivera Skoko, istoričarka umetnosti i viši kustos u Narodnom muzeju, i Štamparija „Diginet“, na čelu sa Goranom Nešićem.

Zanimljivo je da je postavkom „Život na reci“, započeo rad Galerije na otvorenom „Pristan“, a organizatori se nadaju da je to prva u nizu mnogobrojnih narednih…

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju